Körösfõi László Tartalom Elõzõ Következõ

KÖRÖSFÕI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársak! Én száz százalékig egyetértek Gyõriványi Sándor képviselõtársam szándékával, hiszen õ mint hajdani gyakorló szakmunkásképzõ iskolai tanár ugyanúgy a szívén viseli a tanulók sorsát, mint én. Az a pontosítás, hogy ne elõsegíteni, hanem biztosítani legyen köteles a kamara az iskolával együtt - mert így szól a törvénymódosítás -, abból fakad, hogy aggódik a tanulókért és szeretne garanciákat beépíteni.

Emlékszem rá, hogy 1993-ban, a törvény akkori vitája során ez, módosító indítványként is, és hasonló problémák merültek fel, amik miatt akkor nem került elfogadásra ez a pontosítás. Mi a gond ezzel? Én két problémát látok.

Az egyik: kiindulva a jelenlegi helyzetbõl, jelenleg az a helyzet, hogy ha egy tanuló, mondjuk, a munkahely megszûnése miatt képzési hely nélkül marad, akkor egy széles körû összefogás indul meg. Összefog az iskola, összefog az iskolafenntartó önkormányzat, összefognak a szociális partnerek, összefog - ha van - a kamara, sõt mondhatom, hogy még a Munkaügyi Minisztérium is, ha szükség van rá, segítségül siet. Ezt azért merem mondani, mert két vagy három esetben volt rá példa, amikor a regionális átképzõ központokban sikerült ilyen gyerekek számára képzési helyet biztosítani. Ez az összefogás akkor él és akkor jön létre, ha nem kizárólag két szervezet - a kamara és az iskola - kötelezettsége a képzési hely biztosítása, hanem az elõsegítése; akkor elvárható a többiektõl is az ebben való közremûködés.

De van egy másik probléma is ezzel az indítvánnyal, mégpedig az, hogy a szakképzõ iskolának egyszerûen nincs lehetõsége arra számos esetben, hogy képzési helyet biztosítson a tanulónak. És ha neki nincs olyan szakmában mûhelye, ahol a pórul járt és munkahely nélkül maradt tanulót képezni tudja, akkor oda nem tudja felvenni, kötelezni õ nem tud munkáltatót arra, hogy fölvegye a gyereket. Tehát egyszerûen, ha bevennénk a törvénybe, hogy köteles biztosítani, akkor olyanra köteleznénk az iskolát, amire nincsenek meg a lehetõségei és a feltételei.

Jó lenne, ha így lenne, én teljesen egyetértek a szándékkal, de azt hiszem, hogy olyant írnánk elõ, aminek inkább rosszabb lenne - az elsõ pontban elmondott érveim alapján - a hatása, mint amennyi a haszna lenne. Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage