Gyárfás Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

GYÁRFÁS ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Néhány hónappal ezelõtt Borsod-Abaúj-Zemplén megye közéletének képviselõi, civil szervezetei egészségügyi fórumot rendeztek "Utak és választások az egészségfejlesztésben" címmel. A több száz résztvevõ megvitatta a megye lakosságának tragikus egészségügyi állapotát, az egészségromláshoz vezetõ okokat és a súlyos helyzetbõl való kilábalás lehetõségeit, a gyakorlati tennivalókat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakosságának egészségügyi állapota a mért adatsor alapján az országos átlagnál is rosszabb képet mutat. Az okok nyilvánvalóan összefüggnek a térség gazdasági, társadalmi problémáival, a romló életszínvonallal, a szegénységgel, a munkanélküliséggel, a megye iparának válságával, a településszerkezettel és a sort még folytathatnám tovább.

A fórum résztvevõi állásfoglalást fogadtak el és politikai vitanap tartását sürgették. Öröm számunkra, hogy mindez ma megtörténik, mert a helyi kezdeményezésünk csak akkor lehet igazán hatékony, ha az országos politika szintjén is megfelelõ hangsúlyt kap az egészség védelme, fejlesztése és megõrzése.

Tudom, az egészségügy képtelen egymagában a kialakult helyzet megváltoztatására, erre csak átfogó, összehangolt, egészséget támogató társadalompolitikának lehet egyedül esélye. Napjainkban az emberek egészségi állapotának folyamatos romlása és az egészség összetett feltételrendszerének kialakítása olyan átfogó program készítését és megvalósítását teszi szükségessé, amely egységben kezeli a gyógyítás és a széles körû megelõzés kérdéseit. Az egészségmegõrzés, az egészségfejlesztés stratégiája terjedjen ki az állam, a társadalom, a gazdasági élet valamennyi területére, mivel a teendõk nagyrészt az egészségügy feladat- és hatáskörén kívül esnek. Az egészség megõrzését szolgáló alapvetõ feltételrendszer megteremtése pedig foglalja magába az életmód, a természet, a lakóhelyi és munkahelyi, valamint a társadalmi környezet kedvezõ alakítását is.

A korszerû egészségmegõrzés véleményünk szerint az alábbi elvekre épüljön: egészséget támogató politikai gyakorlat, amely a legkülönbözõbb ágazati, politikai döntések egészségre gyakorolt hatását is mérlegeli.

(10.00)

Mint ahogyan azt expozéjában miniszter úr is elmondta:

az egészséget segítõ természeti, gazdasági, társadalmi környezet kialakítása;

a helyi, közösségi kezdeményezések erõsítése, segítése;

a mindennapi életben az egészségesebb életvitel választása, az ilyen irányú egyéni képességek fejlesztése;

a betegségek megelõzésének érdekében az egészségügyi szolgálat új hangsúlyainak kialakítása.

A fentiek megvalósítása érdekében szerintünk a népegészségügy szempontjainak fokozottan érvényesülnie kell a jogalkotásban. A kormány által korábban elfogadott népegészségügyi programot véglegesíteni kell. El kell érni a káros környezeti hatások lehetséges mértékû csökkentését. Megbetegedési térképpel megalapozott megelõzõ stratégiát kell készíteni a leggyakoribb betegségek, az idõ elõtti és az elkerülhetõ halálozások visszaszorítására.

A program következetes megvalósítása elsõsorban a helyi önkormányzatok felelõssége, de jelentõs feladata van a tömegtájékoztató szerveknek, a lakosság társadalmi, érdekképviseleti szerveinek, valamint a betegek érdekvédelmi szervezeteinek és egyéb civil szervezõdéseknek is. A megelõzõ munka koordinálója az ÁNTSZ. Végrehajtásában jelentõs feladatuk van a háziorvosi szolgálatoknak és a prevenciós tevékenységet végzõ hálózatoknak is.

Az elsõdleges megelõzés mellett - véleményünk és megítélésünk szerint - nagyobb hangsúlyt kell kapnia a másodlagos megelõzést szolgáló szûrõprogramok hatékonyságának. A szûrõvizsgálatokat a gazdaságosságot és hatékonyságot is figyelembe véve a leginkább veszélyeztetett lakosságcsoportokban és a szakmailag indokolt gyakorisággal kell elvégezni.

Az egészséget támogató társadalompolitika kialakítása országos közügy, jobb jövõnk elõfeltétele. Ezért kérjük a kormányt, miniszter urat, hogy döntéseivel segítse elõ a beindult folyamatok megfékezését, visszafordítását.

Kérjük a kormányt, a kialakult társadalmi viszonyokat figyelembe véve, aktualizálja az egészségvédelem nemzeti programját, és határozza meg a szükséges tennivalókat. E programhoz kapcsolódva szükségesnek látjuk a környezet-egészségügyi program kialakítását, kidolgozását is, és kérjük az érdekeltek együttmûködésének folyamatos biztosítását.

Mindezen feladatok megvalósítása túlmutat a térségben tenniakaró szervezetek szándékán: Országos összefogásra van szükség. S ha mindannyian felismerjük ennek szükségességét, akkor bízzunk benne, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kezdeményezésünk is elnyerheti valódi értelmét!

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage