Csehák Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSEHÁK JUDIT (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mindenekelõtt szeretnék köszönetet mondani azoknak a képviselõtársaimnak, akik nehéz és súlyos kritikai megjegyzéseik mellett javaslataikat is megfogalmazták; kifejezték õszinte szándékukat a kormánnyal való együttmûködésre akkor, ha a megelõzés valódi teendõire kerül majd sor. Nem voltak sokan, de bizalomra, bizakodásra ad okot az, hogy voltak néhányan.

Tulajdonképpen az a nyílt nap, amelyet a bizottságunk állampolgári, civil kezdeményezésre szervezett a múlt héten, e tekintetben példát mutatott az Országgyûlésnek, az országgyûlési képviselõknek is, hiszen politikamentes volt ez a vitanap. Nagyon sok és súlyos kritika fogalmazódott meg ott is, de tulajdonképpen a közös cselekvés, az együttmûködés lehetõségét keresték.

Nagyon röviden és vázlatosan szeretnék arról számot adni, hogy mit is igényeltek a parlamenttõl, a kormánytól ezek a szervezetek. A szakmai szervezetek, a kamarák, az egyetemek természetesen több forrást, több bért, világosabb szakmai kompetenciát, felelõs részvételi lehetõséget igényeltek, leginkább a döntések elõkészítésében. De szóvá tették azt is, hogy képezzünk több hallgatót, több egyetemistát készítsünk fel a preventív munkára.

Igényelték azt is, ha a munkaerõ átstrukturálására sor kerül, akkor az emberek, az egészségügyiek a megelõzés, a rehabilitáció, az egészségvédelem területére kerülhessenek át. A betegegyesületek érthetõen a betegjogokról szóló törvényt, az esélyegyenlõségi törvényt, az egészségbiztosításról szóló törvényt sürgették, és igényelték azt, hogy a parlament kiszámítható anyagi forrásokat garantáljon a civil szervezetek, a betegegyesületek számára. Õk is részvételi lehetõséget igényeltek a számukra fontos döntések elõkészítésében.

A nap tulajdonképpen a civil szervezetek, az alapítványok napja volt, és õk fogalmaztak meg igen sok olyan követelést, amirõl itt szólni kell: a nonprofittörvény elõkészítését, a nemdohányzók védelmérõl szóló törvényt, az alkoholfogyasztás szabályozását, a reklámok szabályozását, a kiszámítható anyagi források biztosítását tették szóvá, és e tekintetében tetteket várnak a parlamenttõl. Természetesen támogató tömegkommunikációt, az ifjúság egészségének elõtérbe helyezését, a népegészségügyi érdekekre tekintettel meghozott törvényeket és kormányintézkedéseket követeltek.

Feladatom volt tehát, hogy ezeket elmondjam önöknek, hiszen vállaltuk azt, hogy ezekrõl az igényekrõl itt szólni fogunk. Általános közös igény volt - errõl már esett szó -, hogy szülessen egy országgyûlési határozat vagy parlamenti deklaráció, keressük meg közösen a parlamenti pártokkal együtt, ne csak a kormánypártok, azt a leghasznosabb formát, amely lehetõséget ad az egészségvédelem érdekeinek, értékének a kifejezésére. Azt hiszem, találunk majd ismét 90 képviselõt arra, hogy egy ilyen országgyûlési határozatot benyújthassunk.

Természetesen egy konkrét üzenete is volt ennek a fórumnak - megkértek, hogy adjam át. Arra kértek, hogy a parlament vezetésének nyújtsak át 5 darab a dohányzás leszoktatására alkalmat adó, azt megkönnyítõ tapaszt, mert úgy tudjuk, legalább ennyien vannak az Országgyûlés vezetésében azok, akik még dohányoznak. (Átnyújt az elnöknek néhány doboz tapaszt. - Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage