Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Az ön eredeti kérdése arra irányul, hogy vajon a kormány az ügyrendnek megfelelõen, szavazattöbbséggel hozza-e döntéseit, illetve szavazategyenlõség esetén a miniszterelnök szavazata dönti-e el a kérdést.

A kormány természetesen többféle módon hoz döntést. Vannak olyan a kérdések, amelyekkel kapcsolatban nem merülnek fel viták. Miután ez a kérdés nem vitatott, így a miniszterelnök kimondja a döntést. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindenki egyetért a kérdésben.

Vannak olyan ügyek, amelyek a kormányon belüli vita lefolytatása után egyértelmûen élvezik a kormány támogatását - ebben az esetben is egy többségi véleményt mond ki a miniszterelnök. És vannak olyan ügyek, amelyekben vita van a kormányon belül, és fontos lehet, hogy pontosan milyen állásfoglalás születik; ebben az esetben a szavazással többségi vélemény elfogadására kerül sor.

Olyan döntést a kormány még soha nem hozott, hogy néhányan értettek csak egyet, a döntõ többség nem értett egyet a kérdésben és mégis meghozta azt a bizonyos döntését a kormányzat.

Az elõbbiek vonatkoznak arra a bizonyos nyilatkozatra is, amelyre képviselõ úr rákérdez. Az a nyilatkozat - a kormányon belüli vita ismeretében - a többség véleményét tükrözte, így tehát nem látom azt a problémát, amelyet képviselõ úr felvetett. Ami a kormány ügyrendjének felsorolt pontjai tartalmának betartását illeti, meg kell mondjam, hogy a több mint 80 pontos kormányügyrendet fejbõl nem ismerem, ezért most pontonként külön-külön válaszolni nem tudok önnek, de a szünetben esetleg ezt a kérdést is meg tudjuk beszélni, ha van önnél egy kormányügyrend. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage