Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Rendkívül egyszerû volt a kérdés, tisztelt képviselõtársam. Felolvasom az adatokat:

A harcászati repülõgép-vezetõk 1993-ban 64 óra 49 percet repültek átlagban, 1994-ben 64 óra 52 percet, és az idén eddig a készültségi szolgálatot adó állomány 60 óra 32 percet repült, tehát az év hátralévõ részében feltehetõen ez mintegy 15 órával több lesz.

A harcihelikopter-vezetõk ebben az évben az év végéig tervezetten 46 órát repülnek, a szállítóhelikopter-vezetõk 51 órát repülnek, a futárhelikopter- vezetõk 54 órát repülnek, a szállítórepülõgép-vezetõk 65 órát repülnek, a futárrepülõgép-vezetõk pedig 60 órát repülnek.

Ezen kívül a miniszter 32 percet repült ebben az évben. (Derültség a bal oldalon.)

Úgy gondolom, az ön kérdése nagyon fontos, hiszen ha a hadsereg veszélyes üzem, akkor a pilóták ezen belül is még veszélyesebb üzemben teljesítenek szolgálatot. Így rendkívül fontos az, hogy a megfelelõ jártasságot és készséget gyakorolni is tudják ahhoz, hogy repülni tudjanak, hiszen ha egy harcjármû a földön elakad, akkor megáll az út mellett, de ha egy harcjármû a levegõben meghibásodik, vagy valamilyen oknál fogva használhatatlanná válik, akkor az lezuhan, és nem egy esetben sajnos valóban súlyos katasztrófákhoz vezet.

(14.40)

Hogy viszonylag keveset repülnek a magyar pilóták - hiszen ha összehasonlítjuk a NATO-ban repült repülési órákkal, ahol 150 és 200 óra között van az évi repülés - ennek többek között valóban anyagi okai is vannak. De elsõsorban nem az az oka, hogy ne lenne elegendõ kerozin a repüléshez, vagy ne lenne elegendõ alkatrész a folyamatos üzemben tartáshoz, hanem az, hogy ha a már említett jóval magasabb, kétszeres-háromszoros óraszámot repülnék a pilóták, akkor például a MiG-21BIS típusú repülõgép, amelybõl legnagyobb számmal van a magyar hadseregben, nem tartana ki 2000-ig, hiszen lerepülné azokat a repülõórákat, ami tartalékban most benne van. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.) Tehát azt gondolom, a kérdés összetett, és ezt a kérdést folyamatosan vizsgáljuk, próbálunk segíteni. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage