Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ma már sok honfitársunk számára a húsfogyasztás, tejtermék-fogyasztás, almafogyasztás luxusnak számít. Ezért kiemelten fontos, hogy egy alapvetõ élelmezési cikk, a burgonya ára hogyan alakul. Tavaly a fogyasztói ára megközelítette a 100 forintot, ma még csak 40-50 forint között van.

A kérdésemet azért tettem fel, mert az a tapasztalatunk alakult ki, hogy két hete még 35-40 forint, ma már 40-50 forint az ára, és ha ez a trend folytatódik, akkor karácsony utánra megint megközelítheti a 100 forintot. Tavaly kevesebb termett burgonyából, de kiderült, hogy az sem volt kevés, hanem manipulatív áruvisszatartás történt. Ma ugyanez a helyzet. Több kiskereskedõvel beszéltem. Ugyanez a tapasztalat, hogy a nagykereskedõk, nyilván akik tárolni tudják, spekulatív módon visszatartják. Márpedig elsõsorban nem a kistermelõk tudják tárolni nagy mennyiségben, hanem a nagykereskedõk. A megoldás - nyilván önök is tudják - állami felvásárlás, vagy pedig végre kemény büntetõ eszközzel a Gazdasági Versenyhivatal révén - mint ahogy már több helyen ez megtörtént - eljárni azok ellen, akik spekulatív szándékkal, manipulációval nagy haszont akarnak maguknak szerezni.

Tehát kérdésem az, hogy önök ezen eszközök közül melyikkel akarnak élni. Mert a szóbeszéd szerint majd esetleg importálni fognak. Természetesen a magyar termelõk érdekében kérjük önöket, nehogy a fejükben ilyen dolgot forgassanak. Bízunk benne, hogy nem is forgatnak ilyen terveket. Nem szabad! Idén megtermett a burgonya, a hazai burgonya bõven elég a hazai fogyasztásnak. Még egyszer kérem önt, hogy hathatós intézkedéseket tegyenek, de ne karácsony után, hanem most, szeptember végén. Köszönöm. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage