Boros László Tartalom Elõzõ Következõ

BOROS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt év végén az ÁVÜ értékelte a Gyõrtej privatizációjára kiírt pályázatot. Az FM által korábban a jobbnak nyilvánított, részben készpénzt kínáló szakmai befektetõvel szemben a rosszabb, kizárólag kárpótlási jegyet kínáló pénzügyi befektetõnek ítélte. E döntéssel hátrányos helyzetbe hozták Gyõr-Moson-Sopron megye tejtermelõit, veszélyeztetve ezzel a megye ellátását is. Késõbb kiderült, hogy nemcsak a színlelt szerzõdés gyanúja áll fenn, hanem a tendernyertes által leadott kárpótlási jegyek jelentõs hányada nem alanyi jogon szerzett, hanem piacon vásárolt kárpótlási jegy. Ennek bizonyítását követõen az ÁVÜ ügyvezetõ igazgatója, az ellenõrzési igazgató jelenlétében, tájékoztatta a nyertesek képviselõjét.

Ezt követõen az ÁVÜ, majd az ÁPV Rt. több ízben tájékoztatást kapott a tulajdonos és a második helyezett pályázó közötti adásvételi szándékokról. Egyúttal kérték az elidegenítési tilalom feloldását.

A szerzõdés megkötésének, illetve a tranzakció létrejöttének tehát egyetlen akadálya maradt, az elidegenítési passzus hatályon kívül helyezése, amely az ÁPV Rt. igazgatótanácsának jogosítványa. Az elõterjesztést azonban az igazgatótanács az ügyvezetés támogató javaslata ellenére elvetette, ezzel szerintem a törvényesség helyreállítása szempontjából patthelyzet alakult ki.

Mindezek alapján tisztelettel kérdezem:

Államtitkár úr lát-e esélyt a Gyõrtej Rt. privatizációjának törvényes befejezésére, különös tekintettel a szeptember 20-ai közgyûlésen történtekre? Tisztelettel várom válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage