Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A Független Kisgazdapárt tiltakozását nem tudom elfogadni. A kormány 1994 decemberében döntött az öt vidéki gázszolgáltató, a Mol, valamint a villamosenergia-ipari társaságok privatizációjáról és azt az elfogadott privatizációs törvény szabályainak megfelelõen hajtja végre. Az energiaipar privatizációjának koncepciója és idõütemterve több mint háromnegyed éve ismert mind a társadalom, mind pedig az ellenzéki pártok elõtt.

A vonatkozó kormányhatározatok szakmai és társadalmi fórumokon több ízben egyeztetésre kerültek. Valóban meg kell állapítani, hogy az energetika privatizációjával kapcsolatban a vélemények eltérõek, de általánosságban rögzíthetõ, miszerint az energiaipar fejlesztésére, a hatékonyság javítására elengedhetetlenül szükség van.

Kiemelten nagy jelentõséggel bír a fejlesztés igénye a villamosenergia-ipar területén, tekintettel arra, hogy a termelõrendszer átlagéletkora közelíti a 20 évet, az erõmûvek mûszakilag korszerûtlenek, hatékonyságuk nem kielégítõ, környezetvédelmileg elavultak, és hosszabb távú mûködtetésük jelentõs ráfordításokat igényel. Ez egyben azt is jelenti, hogy az energiatermelés költségei nem csökkenthetõk, a hatékonyság nem fokozható.

A társadalom számára olyan energiaszolgáltatást kell megvalósítani, ami a vonatkozó energiatörvényekben is rögzített minimálköltség elvét biztosítja, azaz hosszabb távon egy kezelhetõ tartományban tudja tartani az energiahordozó-árak emelkedését anélkül, hogy az jelentõsebb társadalmi feszültséget eredményezne.

E célok eléréséhez jelentõs ráfordításokra van szükség, ami a villamosenergia-iparban az elkövetkezendõ 10-15 évben mintegy 500 milliárd forint beruházást tesz szükségessé. Az energetikai társaságok a fejlesztéshez szükséges forrásokkal nem rendelkeznek, csak hitelekbõl a befektetéseket nem lehet megvalósítani, ezért szükséges a tõkebevonás, amelynek egyetlen lehetséges útja van: az energiaipar privatizációja.

A privatizáció megkezdése elõtt az energetikai iparág teljes regulációja elkészült, a privatizáció megindítása csak ezt követõen került jóváhagyásra. Kérem a válasz elfogadását.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage