Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Képviselõtársak! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt köszönöm a kérdését, mert ismét ráirányítja a figyelmet az árvízvédelem fontosságára, amit magam is olyan sokszor hangsúlyoztam kormányüléseken, fõleg, amikor a költségvetés egyes részletei kerültek szóba.

Képviselõ úr is említette, hogy a legutóbbi surányi árvíz kapcsán a Szentendrei-sziget töltéserõsítési munkái felgyorsultak, és a gátszakadás okainak elemzése után a legfontosabb területeken részben megtörtént, illetve folytatódik a gyors beavatkozás.

Pócsmegyer belterületi gátszakaszának jelenlegi állapota a szakértõk szerint közvetlen veszélyt nem jelent, de kétségtelen, hogy - tartós árvízi terhelést feltételezve - valamivel gyengébb védõképességû a már megerõsített szakaszoknál. A mentett oldalon, a töltés lábánál kerítések húzódnak - mint ön is tudja -, a víz felõli oldalon pedig a Duna-meder szélén lévõ sarjerdõk képeznek akadályt.

Ebbõl logikusan erednek az érdekellentétek: a Duna-felõli munkákat a zöldmozgalmak, a mentett oldaliakat pedig az ingatlantulajdonosok ellenezték, amivel jelentõs mértékben hátráltatták a munkát. Érdemi elmozdulás az ez év júniusi, ön által ismert pócsmegyeri falugyûlésen történt, ahol a Közép- Dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság három változatot mutatott be a megoldásokra. Végül is a megjelentek a mentett oldalon támfalépítéssel és ahhoz csatlakozott megerõsített töltésszelvénnyel kialakított változat mellett döntöttek, amelynek mintegy 70 millió forint az igénye.

Az idei célcsoportos beruházási tervbe - ami '96-ra szólt - nem tudtuk már betenni, hiszen ez többszörösen túlterhelt hasonló fontosságúakkal, de az 1997-es célcsoportos támogatások közé - az engedélyezõ hatóságokkal történt egyeztetéssel - be tudjuk iktatni. Úgyhogy az a valós remény... (Az elnök poharát kocogtatva figyelmeztet az idõ leteltére.).., hogy 1997-ben megtörténik a kiegészítés. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage