Fodor Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR GÁBOR mûvelõdési és közoktatási miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársam! Képviselõ úr azzal kezdte interpellációját, hogy emlékeztetett a már e Házban e tárgykörben elhangzott kérdésre, illetve hogy akkor én ígéretet tettem arra, hogy szívesen állok segítségére a perlekedõ feleknek; meghallgatni õket és álláspontjukat ebben az ügyben. Szeretném elmondani, hogy az ígéretemet természetesen azóta is tartom, és örömmel eleget is teszek ennek. Mindjárt elmondom, hogy mi után.

De hadd bocsássam elõre, mivel ez a kérdés itt egyszer már elõkerült, szeretném újfent leszögezni azt, hogy úgy gondolom, nem feladatunk az, hogy olyan ügyekbe beleszóljunk és állást foglaljunk, netán egy rossz évtizedes hagyományt követve valahogy kívülrõl-belülrõl, a hatalom képviselõiként megjelenve, igazságot szolgáltassunk, ami az egyetemi autonómia körébe tartozik.

Ezt azért is szeretném elõrebocsátani, mert a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem rektorának a megválasztása, illetve az õ megbízatásának a meghosszabbítása 1993. szeptember 1-je elõtt történt, akkor, amikor az intézmény még a Népjóléti Minisztérium felügyeletével mûködött. Az elsõ megbízatást a rektor úr egyébként 1991-ben kapta két év idõtartamra, majd 1993-ban négyéves idõtartamra, 1997. június 30-ig kapta ezt meg. Valószínû, hogy az akkori népjóléti miniszter a megbízatás meghosszabbítására tett javaslatát megfontoltan terjesztette elõ, és az egyetem választott tanácsának véleményére is figyelemmel volt. Egyébiránt a Népjóléti Minisztérium e tárgyban egy vizsgálatot is lefolytatott az egyetemnél, és ez a vizsgálat semmi olyat nem talált, ami esetleg negligálta volna e megbízatás meghosszabbítását.

Elmondtam azt is anno a válaszomban, hogy az egyetemi tanács - sem a korábbi, sem a '94-ben újonnan választott egyetemi tanács - nem élt azzal a jogával, hogy a rektor felmentését kezdeményezze az illetékes miniszternél. Ennyit az egyetem belsõ ügyeirõl. Magából az egyetem vezetésébõl, a hivatott testületekbõl semmiféle jelzés nem érkezett irányunkba arra vonatkozólag, hogy azokat a jeleket, amelyeket képviselõ úr említett, illetve amelyek természetesen hozzánk is elérnek különbözõ levelekben és beadványokban, megalapozottnak tekintenék.

Szeretném azt is elmondani - és ez az, amire válaszom elején utaltam -, hogy egyébiránt pont e panaszok és egyéb más okok miatt is a minisztérium egy teljes körû komplex vizsgálatot folytat a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, és ennek keretében természetesen megvizsgáljuk az egyetem és az egyetem vezetése tevékenységét is, hozzátenném: szigorúan tiszteletben tartva az egyetemi autonómia kereteit. A vizsgálatok lezárása után ennek eredményérõl természetesen szívesen tájékoztatom a képviselõ urat, és - ahogy annak idején is ígértem - örömmel rendelkezésére állok a különbözõ feleknek, tehát azoknak is, akik a rektor úr mellett sorakoznak fel és azoknak is, akik bírálják õt. Természetesen szívesen meghallgatjuk õket, de mi ilyen módon, az egyetemi autonómiát és a felsõoktatási törvényt megsértve nem kívánunk ebbe az ügybe beavatkozni. Viszont azt a vizsgálatot, amit el kell végeznünk, le fogjuk folytatni, el is végezzük, és - mint ahogy mondtam - annak az eredményérõl szívesen fogom tájékoztatni a képviselõ urat.

Köszönöm szépen a figyelmüket és kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage