Czoma Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm, elnök asszony, a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnálom, hogy a pénzügyminiszter úr nincs itt, mert azt hiszem, hogy jobban rá tartozott volna ez a dolog.

Amikor a két kormánypárt frakciója megszavazta a fûtõolaj-utalványok megszüntetését, aggasztóvá vált az olajjal fûtõk helyzete. Panaszosok kerestek meg, és én még idõben, május 30-án interpelláltam a fenti ügyben. Azért mondom, hogy idõben, mert akkor még messze volt a fûtési szezon kezdete, és gondoltam, lesz idõ intézni a várható problémákat.

Elmondtam akkor, hogy nem a fûtõolaj-utalványokat kellett volna megszüntetni, és ezzel az olajjal fûtõket lehetetlen helyzetbe hozni, hanem a manipulálókra kellett volna szigorúan lecsapni. Akkor azt mondtam, az olajmaffia ezután is mûködni fog, legfeljebb más formában végzi majd a munkáját.

Sajnos, jóslatom bevált, mert azóta is történtek visszaélések az olajjal kapcsolatban. A visszaélésekre való hivatkozás csak az utalványok megszüntetésére volt jó indok, hogy a miniszter úr be tudjon zsebelni az olajjal fûtõktõl 25-30 milliárd forintot, nem törõdve azzal, hogy teljesen lehetetlen helyzetet teremt a fûtési szezon beálltával az olajfûtésre berendezkedett családoknál.

Jelenleg az olaj ára 85-90 forint között van, egy 100 négyzetméteres kétszobás családi ház fûtõolaj-szükséglete 3000 liter egy fûtési szezonra, ez 260-270 ezer forint költséget jelent. Akik társasházban laknak, és a településükön nincs gáz, olajégõvel fûtik a kazánokat, ott is elviselhetetlen helyzetbe kerültek. Az alacsony nyugdíjjal rendelkezõk, akik még olajkályhát használnak, a télen vagy megfagynak, vagy élelemre nem lesz pénzük, éhezni fognak.

A gázolaj ára több mint 300 százalék adót, ezenkívül Útalapot foglal magába. A fûtésre használt olajárban milyen jogon fizettetnek a fogyasztóval Útalapot? Tudtommal a lakásfûtésre használt kazánok még nem közlekednek az autópályákon, olajkályhával se találkoztam az M7-es úton.

Május 30-án én elfogadtam a miniszter úr válaszát, mert kompenzációt ígért. Ebbõl szinte alig valósult meg valami.

Kérem, sürgõsen intézkedjék az államtitkár úr, hogy olcsóbb fûtõolajhoz jussanak hozzá az ilyen fûtést használók. Kérdezem az államtitkár urat, mit kíván ennek ügyében tenni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage