Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Államvasutak, amely még állami tulajdonban van, 1992-94 között 30 milliárd forint hitelt vett fel állami garancia mellett a CIB, MHB, OTP és a Postabank által szervezett konzorciumtól. Kamatokkal együtt 52,1 milliárd forintot kellett visszafizetnie.

A MÁV konszolidációjáról szóló bizalmas jelentés szerint "1993 végén 16,2 milliárd forint összegû, a kereskedelmi bankokkal szemben fennálló kötelezettség állammal szembeni kötelezettséggé alakult át. A MÁV Rt. megszabadult a hitelek további kamataitól, az államkötvények kamata a költségvetést terheli". A CIB Bank alapító tõkéje 35 százalékát az állami tulajdonú MHB adta. A CIB által a MÁV Rt.-nek nyújtott hitel az állam MHB-ban kezelt pénzébõl történt. A hitelügyletbõl a CIB-nek több milliárdos haszna keletkezett; döntõen nagyvállalatoknak nyújtott hiteleket állami garanciavállalás mellett, vagyis kockázat nélkül. A MÁV-ról a mai napig ismeretes, hogy az elmaradott infrastruktúra, a rendkívül szûkös fejlesztési lehetõségek, a balkáni háború okozta nehézségek, az áruszállítás jelentõs csökkenése, az ipari és mezõgazdasági termelés exportjának jelentõs visszaesése miatt nem volt lehetõsége, hogy nyereséget érjen el és forgóalap- korrekciókat hajtson végre.

Szakmai körökben a pénzügyi kormányzat részérõl súlyos hibaként állapították meg: a helyett, hogy forgóalapját idõben feltöltötték volna, a bankokat konszolidálták, teljesen eredménytelenül. A pénzügyi tranzakció eredményeképpen a bankok 22,1 milliárd forint extraprofithoz jutottak, amelynek nagyobb része a magánszféra nyeresége lett. Az állami tulajdont képezõ banki és költségvetési pénzeket úgy használták fel, hogy az ország legnagyobb stratégiai vállalatának mûködését megnehezítették, ugyanakkor az állami pénzekbõl nyújtott hitelekbõl több milliárd forint nyereséget juttattak a magánszférába, kockázat nélkül.

Kérdéseim államtitkár úrhoz a következõk:

1. Állami tulajdonú bankok miért vettek részt jelentõs tõkével külföldiekkel vegyes tulajdonú bankok alapításában, például a CIB és a Leumi Bank esetében? Tõkéjüket saját hitelezések formájában is teljeskörûen eredményesen tudták volna felhasználni.

2. Kik kezdeményezték, engedélyezték, hogy a CIB Bank alapításában tõkebefektetéssel az MHB részt vegyen? Ki volt az engedélyezõ az MHB részérõl?.

3. Vizsgálta-e és milyen intézkedéseket tett a pénzügyi kormányzat azokat a kölcsönüzleteket illetõen, ahol a bankok nagyvállalatoknak állami garancia mellett nyújtottak hitelt, hogy a magánszférába való átjátszás lehetõségét kiküszöböljék?

(16.20)

4. Kik a felelõsök a társadalmat ért több milliárdos veszteségekért?

Várom államtitkár úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage