Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Attól tartok, hogy sajnos a kérdése, az interpellációja világosan mutatja, hogy akik szakértõként elõkészítették az ön interpellációját, nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy hogyan mûködik a bankrendszer. Én megpróbálom ezt most röviden elmagyarázni... (Derültség.).., hogy mik a problémák.

Elõször is azt mondja, hogy a CIB alapítõ tõkéjét 35 százalékban az MHB adta. Amikor a CIB alakult, az MHB még nem létezett, a Magyar Nemzeti Bank adta. A Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Hitelbank azért nehezen összekeverhetõ. (Derültség a bal oldalon.)

A CIB által a MÁV-nak nyújtott hitel a magyar állam tulajdonát képezõ, MHB- ban kezelt pénzbõl történt. Azt hiszem, hogy itt van az alapvetõ félreértés, tudnillik a bank nem úgy mûködik, hogy a saját tõkéjét kölcsönzi, persze ezt is csinálja, de alapvetõen a nála betétként elhelyezett pénzeket kölcsönzi tovább. Jellemzõen az szokott lenni - ez követelmény -, hogy 8 százalékban adja a saját pénzét, 92 százalékban a mások pénzét.

Amikor a CIB vagy akármilyen magyar kereskedelmi bank valakinek hitelt nyújt, akkor jellemzõen a betétesek pénzét kölcsönzi tovább, s csak nagyon kis arányban a saját pénzét. Ebbõl egy érdekes dolog következik, hogy a teljes kamatbevételt, amit az ember egy hitelen nyer - itt a 22,1 milliárd forintot - nem lehet extraprofitként bemutatni, hiszen ennek a döntõ részét ki kell fizetni a betéteseknek, kamatként. Tehát csak a különbözet jelentkezik. (Derültség.)

Azon kívül azt mondja a képviselõ úr, hogy micsoda bûn, hogy nem direktben intézte el az állam ezt a MÁV-val és miért csinálta ezt a bonyolult dolgot. Azt hiszem, hogy tulajdonképpen igaza van; ezért is a '96-os költségvetésben már azt javasoljuk majd, hogy ez a konstrukció végképp szûnjön meg. De most ebben az összefüggésrendszerben azt kell mondanom, hogy a CIB vagy akármilyen magyar kereskedelmi bank szempontjából teljesen ugyanaz a helyzet, hogy egy államilag garantált hitelt ad a MÁV-nak vagy állampapírt vásárol, mert mind a kettõn jó magas kamatot lehet realizálni. Tehát a profit szempontjából, ami végsõ soron a banknál marad, teljesen mindegy, hogy ez a mechanizmus van vagy egyszerûen a piacon kell állampapírokat vásárolnia.

Azt kell mondanom, hogy végsõ soron amit feltételez, hogy itt több milliárdos veszteségek vannak, átjátszások a magánszférába, egyszerûen nem errõl van szó ténylegesen az adott helyzetben. Ha erre a következtetésre jut valaki, akkor tényleg azt kell mondanom, jó lenne, ha olyan szakértõkkel is tárgyalna, akik értik ennek az egész világnak a mûködését. (Derültség és taps a bal oldalon.)

Végezetül, konkrétan a feltett kérdéseire is egészen világosan reagálva, hogy miért vettek részt a magyar bankok külföldiekkel közös bankalapításban. Annak idején nyilván más volt, amikor a CIB alakult, mostanában megint más a helyzet. Nyilván azt gondoltuk, hogy know-how üzleti kapcsolatrendszer jön be, egy kereskedelmi, külkereskedelmi forgalmat lehet így könnyebben elõsegíteni.

Hogy az MHB részt vesz a CIB-ben, nem az MHB, hanem az MNB vett részt, és annak idején ez nagyon fontos dolog volt Magyarország finanszírozása szempontjából, már csak azért is, mert hiszen a CIB felvétele nem minõsült abba a limitbe, amibe mondjuk az MNB vagy a Külkerbank hitelfelvétele minõsült, tehát még devizagazdálkodási szempontból is jó tett volt és számos más okból is.

Ahol a nagyvállalatoknak garantált hitelt ad az állam, én egyetértek ebben az egyben, ott az a szerencsés, ha versenyeztetés van. Szeretném azt mondani, hogy tudomásom szerint ebben az esetben is volt versenyeztetés, és nem egy bank, hanem egy konzorcium adta. Hozzá kell tenni, hogy ilyen óriási összegeket nem is nagyon lehet másképpen elképzelni. Az a pénzügyi kormányzat törekvése, hogy a jövõben versenyeztetéssel menjen, amennyiben ilyen konstrukció marad, a MÁV-nál remélhetõleg nem nagyon, de mondjuk, más esetekben.

Végezetül, hogy kik a felelõsek a társadalmat ért több milliárdos veszteségekért: igazából azt kellene kérdeznem, hogy kik a felelõsök azért, hogy félrevezetjük a közvéleményt. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage