Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Nagyon röviden három dolgot szeretnék mondani.

A júniusi határozat tárgyalásánál a honvédelmi bizottsági ülésen vetõdött föl az értelmezés, és a 88-as határozat június 30-i elfogadását követõen sajtótájékoztatón is bejelentettem, hogy normakontrollt kérek. Ezzel egyetértett a közigazgatási államtitkár úr is, mert a tárgyalás során valóban nem tudtunk néhány dolgot értelmezni, és azt kértük, hogy a szakemberek majd segítsenek nekünk.

A másik megjegyzés, amit szeretnék önöknek elmondani, hogy pont azért az indokért, amelyet a honvédelmi biziottság elnöke, Mécs Imre úr elmondott, tettem a 88-as javaslatnál egy módosító indítványt, egy teljesen komplett javaslatot, amelynek az volt a lényege, hogy hozzuk finanszírozható állapotba azt, amit '96-ban akarunk. A javaslatot a honvédelmi bizottság többsége úgy, ahogy van, elvetette, és a parlament elé már nem került.

Végül a harmadik dolog, nagyon röviden: nyilvánvaló, hogy minden tervnek megvan a maga mechanizmusa a végrehajtást illetõen - ezzel én tökéletesen egyet is értek -, de idézek a honvédelmi miniszter úr 35/95-ös utasításából, amelynek a 12. §-a megszabja, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak mit kell e tekintetben elvégezni. A (2) bekezdésben többek között a személyi, pénzügyi, illetve haditechnikai eszközök átcsoportosításával kapcsolatos kérdések vannak. Amikor a honvédelmi bizottságban ezt tárgyaltuk - a jelen lévõ honvédelmi bizottsági tag képviselõtársaim emlékeznek rá -, feltettem a kérdést a Magyar Honvédség parancsnokának: mennyibe kerül és mibõl finanszírozzuk. Választ nem kaptam rá.

A (4) bekezdés október 15-ét határozza meg, amikor a kormány elé kell terjeszteni úgy, hogy a kormány azt megtárgyalhassa. Nos, tehát arról van szó, hogy mi itt vitatkozunk egy olyan dologról, amelyet a kormány - belsõ bélését illetõen - feltételezhetõen október 15-e és 30-a között fog megtárgyalni. Ez így, az én értelmezésem szerint, egy kicsikét illogikus.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage