Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE, a környezetvédelmi bizottság elnöke: Köszönöm szépen. Akkor azért elõször mégis a környezetvédelmi bizottsággal kezdeném. Mint ahogy az itt már elhangzott, a környezetvédelmi bizottság ezt az elõterjesztést megtárgyalta.

(21.00)

Hozzáteszem azt, hogy a környezetvédelmi bizottság a tárgyalást megelõzõen többirányú viszgálatot folytatott. A vizsgálat kiterjedt a hazai atomerõmû üzemelési kérdéseinek áttekintésére; kapcsolatot építettünk ki a szlovák parlament illetékes bizottságával, a helyszínen is megtekintettük, hogy milyen munkálatok folynak - tehát relatíve felkészülten fogtunk ennek a tárgyalásához. A tárgyalást természetesen megtisztelték az illetékes tárca képviselõi. Úgyhogy bizottságunk azt az álláspont amelyet végül is írásban is összefoglalt, miszerint egyetért és támogatja a Deutsch képviselõ úr által javasoltat, hogy a parlament foglalkozzon ezzel a kérdéssel, meghatározott alapossággal készítette elõ.

Szeretném hozzátenni azonban azt - és erre Deutsch képivselõ úr itt már utalt -, hogy bizonyos hangsúlybeli eltolódások is voltak az õáltala elõterjesztettek és a bizottság által megfogalmazottak között. Lényegeként inkább azt emelném ki: ahhoz, hogy a parlament ezzel a kérdéssel foglakozzon, a parlamentnek nagyon részletes, pontos és nagyon szakszerû tájékoztatásra azért szüksége van. Akkor érdemes tehát errõl véleményt formálni, ha pontosan tudjuk mirõl beszélünk. Sajnos az a gond, hogy ezzel kapcsolatban nagyon sokszor csak híreink vannak, s úgy gondoljuk, hogy a kormánynak valóban felelõssége az, hogy a híreken túlmenõen a saját csatornáin keresztül a parlamentet pontosan informálja.

Ezen gondolatokkal a környezetvédelmi biztotság javasolta, hogy napirendre tûzzük, s mi több, mi javasoltuk volna azt is, hogy sürgõsséggel tûzzük napirendre - hiszen a benne szereplõ határidõ-javaslat szeptember 15. volt, amelyet nyilván majd valamilyen módon változtatnunk kell, csak nem szeretnénk nagyon elhúzni ezt az ügyet.

Ez tulajdonképpen alapvetõen a környezetvédelmi bizottság véleményének egy rövidebb összefoglalása, bár nagyon hosszú volt a vita.

Engedtessék meg, hogy kapcsolódjak a Bogárdi úr és Deutsch úr által megfogalmazottakhoz annyiban, hogy itt valóban - mint ahogy az õáltaluk elmondottak is mutatták - nem politikai kampányról van szó. Nem hiszem, hogy Magyarországon egyetlenegy olyan állampolgár él, legyen az akár közhivatalnok, vezetõ hivatalnok, akár egyszerû lakosa valamelyik településnek, akit ne érintene ez az ügy.

Azt hiszem azért érdemes napirendre tûzni, mert a magyar demokratikus parlament életében még nem fordult elõ - legalábbis ebben az idõszakban - hogy Magyarországon atomerõmû építését bárki kezdeményezte volna, tehát alapvetõen tájékozatlanok is vagyunk ilyen kérdésekben. A mohi atomerõmû, épp a távolságából adódóan, egyszerûen úgy értelmezendõ mint egy Magyarországon épülõ atomerõmû. Azt gondolom, hogy ezzel kapcsolatban valamennyi információ megszerzése, megadása mindenféleképpen nagyon fontos a számunkra.

Nem szeretném ilyen késõi órában az idõt elhúzni, hiszen az általános vita még folytatódni fog, s akkor kicsit részletesebben vissza fogunk térni még erre.

Az államtitkár úr által elmondottakra támaszkodva azt gondolom, garanciaként összegezhetem, hogy a kormányzat nyílt, és mindenfajta támogatást meg fog adni ahhoz, hogy ezt a vitát mi igen szakszerûen folytathassuk le, és itt térjünk is vissza a parlamentben az adott határidõt követõen mindezeknek a kérdéseknek az állásfoglalásig történõ elõsegítésére.

Én pontot tennék most, és egy abszolút szubjektív megjegyzést hadd tegyek, ami azzal függ össze, hogy ez a téma is vergõdött tegnapról is, mára; az ügy elõadója nem tudott itt lenni, mert nem tudta, hogy ez ma lesz, mert azt hitte, hogy holnap lesz. A környezetvédelmi törvénnyel kapcsolatban is sokszor tényleg kispárnára volt szükség már az éjszakába nyúló viták kapcsán, és soha nem tudtuk, hogy lesz-e egyáltalán ez, és napirendre kerül-e vagy sem.

Azt szeretném kérni, ennek az ügynek a fontossága teremtse meg annak a lehetõségét, hogy pontosan tudjuk, mikor, milyen idõpontban fogjuk ezt tárgyalni, és lehetõség szerint teremtsük is meg akkor ennek a megfelelõ hallgatóságát.

Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage