Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Mielõtt a részletekbe mennék, két alapvetõ megállapítást szeretnék tenni és utána azt - amennyiben nem futok ki az idõbõl -, végigvinni.

Az egyik, hogy a kormány egy át nem gondolt rendelkezése folytán, a háztartási tüzelõolajjal kapcsolatos rendeletével 250 ezer családnál évi 100 ezer forintos családi kasszát érintõ többletkiadást okozott.

Ugyancsak szeretném bejelenteni, hogy ebben az ügyben levelet intéztem a miniszterelnök úrhoz s kértem ennek azonnali felülvizsgálatát, mert megítélésünk szerint a rendelkezés több helyen is súlyosan alkotmánysértõ, és az Alkotmánybírósághoz fogunk fordulni, ha nem történik megfelelõ lépés.

Néhány adatot: A legtöbb tüzelõeszköznek, szénnek, fának, gáznak nincs fogyasztási adója, az általános forgalmi adója pedig 12 százalék. A fûtésre használt olajra viszont van fogyasztási adó: 38,70 forint literenként és a 12 helyett 25 százalék áfa terheli. Ebbõl következik, hogy ez az egyetlen olyan tüzelõanyag, amely - a többihez képest súlyosan diszkrimináltan - saját értékén belül a két adókülönbözetbõl 40 forint többletet tartalmaz.

Kétségtelen tény, hogy a probléma megoldása nem egyszerû. Annak idején ezt az Antall-kormány a rászorultak részére egy olajjegyes adó-visszatérítési rendszerrel kívánta megoldani, amellyel kapcsolatban tudom, hogy voltak problémák, például, hogy az olajjegyeket hamisították és azok forgalomba kerültek , de könyörgöm, az ötezrest is hamisítják és mégsem vonták még ki a forgalomból. Tehát nem az a megoldás útja, hogy mindenkitõl, aki szociálisan rászorul, egy juttatást elvonjunk.

Szeretném tisztázni, hogy azt a 250 ezer családot, amelyeket ez érint, ez valóban évi 100 ezer forinttal terheli, méghozzá azokat a családokat, amelyek nem a nagykeresetûek körébe tartoznak, hanem amelyeket - éppen a hetvenes években a sokak által ismert Mecalor-program keretében - rábeszéltek arra, hogy fûtsenek olajjal, mert akkor ez volt a legolcsóbb tüzelõolaj.

Ennek a 250 ezer családnak számításaink szerint - persze nehéz pontos számot mondani - együttesen 25-30 milliárd forinttal nõ a kiadása és a 25-30 milliárddal szemben a mai 3 milliárd kompenzáción túlmenõen a pénzügyminiszter még 5 milliárd kompenzációt ígért. A másik 20 milliárd fedezetlenül marad, tehát a 250 családot legalább 20 milliárd olyan többletköltség terheli, amellyel kapcsolatban még csak gondolatban sem vetõdött fel a kompenzáció lehetõsége.

Hozzá kell tennem azt is, hogy a probléma többrétû, mert a kompenzációt az önkormányzatok között valamilyen lakosságszám vagy egyéb osztószám szerint osztották el. Meg lehet nézni, hogy olyan települések is kaptak gázolaj- visszatérítésre pénzt, ahol 100 vagy 80 százalékig gázfûtés van, ellenben ahol nincs más lehetõség, mert sem gázenergia, sem villamos vezeték nem bírja az alternatív fûtésre való ráállást, ugyanannyit kaptak, mint ahol ez egyáltalán szóban sem jön, mert tisztán villannyal vagy gázzal fûtenek.

Megítélésünk szerint azért alkotmánysértõ ez a rendelkezés, mert ilyen adótartalom-eltérés nem jelentkezett több tüzelõfajta és egyetlen között, ezért ez önmagában egy diszkriminatív árképzés azokra, akik ezzel fûtenek, másrészrõl pedig elfogadva, hogy nemzetgazdaságilag valóban érdek, hogy ezt megoldjuk, akkor viszont a felkészülési idõ olyan rövid volt, hogy ez alatt az idõ, néhány hét alatt egy alternatív fûtésre senki nem tudott átállni, pláne ha a lehetõség technikailag sem adott erre.

Éppen ezért a Magyar Demokrata Fórum ebben nem politikai vitát akar kezdeményezni, hanem ennek a 250 ezer családnak szeretné a problémáját megoldani. Ezért fordultunk a miniszterelnök úrhoz, mert megítélésünk szerint ez a diszkriminatív ár és ez a rövid felkészülési idõ nem ad alkalmat arra, hogy ezt megoldjuk.

Konkrét javaslatokat is tettünk. Az egyik: világosan mérjük fel, hogy milyen településnek milyen visszatérítés járna, a másik pedig, hogy az adóbüntetést ne alkalmazzák azokon a helyeken, ahol ez nem szükséges, hanem a jegyek módszere helyett a kormány egy teljes körû új megoldást dolgozzon ki és hatékony intézkedéseket kérünk ebben az ügyben. Itt vagyunk a fûtési szezon elején, s 250 ezer család olyan többletfûtési-terhet kapott, amely sok esetben a család teljes évi jövedelmét meghaladó mértékû. Köszönöm a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage