Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm, elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Az ön által említett probléma természetszerûen ismert a kormány elõtt, többek között azért, mert számos szocialista képviselõtársam jelezte a gondokat, így többek között Földesi Zoltán, Pál Béla és Nagy Jenõ is fordult már ezzel kapcsolatban hozzám és számos polgármester is.

Válaszomban négy dolgot szeretnék kiemelni. Elõször is azt, hogy amikor a kormány benyújtotta a pótköltségvetési javaslatot, akkor nyomatékosan hangsúlyozta, hogy az olajtüzelés kiváltására valóban csak akkor tud kompenzációt biztosítani, ha vitathatatlan szociális indítóokok állnak mögötte.

A második, amit szeretnék hangsúlyozni, s az az elosztás módjához kapcsolódik, amelyet ugyancsak sokat bíráltak, hogy a pótköltségvetés szó szerint azt tartalmazza, hogy a támogatás differenciált szociális normatíva szerint illeti meg a településeket, azaz az idõskorúak száma, a gyermekek száma, a munkanélküliek száma és az alacsony jövedelmûeknek az aránya szerint, azaz a kompenzáció nem egyszerûen csak a tüzelõolajra, hanem sok minden másra is szolgál, e tekintetben tehát a rendelkezések törvényesek voltak.

Szeretném hozzátenni, hogy magam is igen fontosnak tartom azonban, hogy a kompenzáció tükrözze a tüzelõolaj-felhasználás arányait is, ezért itt most szeretném bejelenteni, hogy a már eddig kiosztott 3 milliárd forinton felül további 2 milliárd forint - amely tartalékolásra került - már eszerint fog eljutni a településekhez, a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságának információin dolgoznak a szakértõk, hiszen köztudott az is - finomítani igyekszünk az adatokat -, hogy sok helyütt istállót, fóliasátrat fûtöttek vele és nagyon sok helyütt üdülõ fûtésére használták fel az olajártámogatást.

Még egy dolgot szeretnék bejelenteni. Ma Németországban tárgyal a miniszterelnök úr egy egymilliárd márkás német hitelprogramról. A kormány elõzetes döntése szerint ennek a programnak nem kis része éppenséggel az olajtüzelés kiváltásához fog támogatást nyújtani az erre rászoruló családoknak. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a bal oldalon.)

(15.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage