Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviseelõtársaim! Én úgy gondolom, hogy Szabó Iván frakcióvezetõ úr valóban rávilágított a kérdés lényegére akkor, amikor kifejtette, miért alkotmányellenes az , hogy azoknak a kompenzációja, akiknek nincs más lehetõségük, mint olajjal tüzelni, teljes egészében nincs megoldva.

Egyértelmû, hogy valóban az állam volt az - a Mecalor-kampány keretein belül -, amely a tüzelõk közül az olajtüzelést ajánlotta a lakosság figyelmébe, és erre tekintettel igen nagy számban álltak rá az olajtüzelésre Magyarországon. Hozzávetõlegesen a mi szakértõink számítása szerint is legalább 25 milliárd forint az a többlet, amely a lakosságra esik az olajkompenzáció elmaradása esetén, és hiába számolta ki Szabó György miniszter úr, hogy az eddigi 3 milliárdhoz 2 milliárdot adnak, ez még mindig legfeljebb az egyötödét kompenzálhatja a valóságos kiadásoknak.

A Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy nem lehet elfogadni egy olyan miniszteri választ, miszerint egy majd remélhetõleg megkapandó kölcsön következtében kidolgozandó eljárás keretein belül kívánják a lakosságot kompenzálni, hiszen ha jól tudom, ez a kölcsön még mindig nem áll rendelkezésre. Ide olyan projektet kell kidolgozni, amelyet a német fél el tud fogadni. Ténylegesen ennek a kidolgozásában hol állnak? Én úgy gondolom, még sehol, mert hiszen a kölcsön folyósítása sem nyílt még meg. Ugyanakkor a tél elkezdõdött és a lakosság pillanatnyilag egy olyan helyzetbe kerül, hogy dönthet, hogy éhezzen-e vagy fázzon. (Az elnök csenget.) Én ezért a kormánynak azonnali intézkedését követelem, nem pedig majd egy leendõ kölcsöntõl függõvé tett elgondolás megvalósítását. Köszönöm a türelmüket. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage