Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Tudom, hogy a napirend elõtti hozzászólásra kell vonatkozzon minden kétperces reagálás, de mégis engedjék meg, hogy egy mondat erejéig a reagálásokra is reagáljak. Hiszen itt az üzenetet olyan módon próbálták meg ellenzéki képviselõtársaim közül néhányan megfejteni - különösen Isépy képviselõ úr -, mintha nem lett volna tárgyalás, nem lett volna párbeszéd a hallgatói érdekszövetségekkel, a HÖKOSZ-szal, holott tudjuk jól, a nyilvánosságon keresztül is, hogy ilyen tárgyalást a kormányzat is folytatott és a szocialista képviselõcsoport vezetõi, illetékes szakemberei is tárgyaltak a hallgatói önkormányzattal.

Kormányzati felelõssége tudatában a szocialista képviselõcsoport kialakította álláspontját a felsõoktatási demonstrációkkal kapcsolatban, amelyet szeretnék önökkel négy pontban ismertetni.

1. Örömmel üdvözöltük és támogattuk a kormánynak azt a javaslatát, amely szerint 1996-ban ne kerüljön sor az alaptandíj-emelésre.

2. Nagyon fontosnak tartjuk és támogatjuk a rektori konferencia azon moratóriumát, amely a kiegészítõ tandíjra vonatkozik.

3. Támogatjuk és szorgalmazzuk, hogy a mûvelõdési kormányzat a pénzügyi kormányzattal együtt a hallgatói érdekképviseletek bevonásával és a rektori konferenciával közösen a hallgatói támogatásokról és az ösztöndíjakról egy komplex rendszer kialakításán kezdjen el dolgozni. Megítélésünk szerint ezt a munkát fel kell gyorsítani.

4. A felsõoktatási törvényben fontosnak tartjuk kimondani és megfogalmazni az egyéni és kollektív hallgatói jogokat, amelyek kialakítása során úgy gondolom, ugyancsak párbeszédet kell folytatni a rektori konferenciával és a hallgatói érdekszövetségekkel.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage