Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! A Gaál Gyula képviselõ úr által fölvetett kérdést - miszerint: miért tüntetnek a hallgatók? - már a tárca is régóta próbálja megválaszolni.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége, mint amely önmagát a diákság képviselõjének tekinti, ugyanis elfogadja a tandíj intézményét, viszont kifogásolja annek bevezetési módját és a szabályozás koncepcióját. Ezzel szemben a debreceni hallgatók a tüntetéssel radikálisan elutasították a tandíj bármilyen formában történõ bevezetését. Ezt általánosságban is alátámasztani látszik az a közvélemény-kutatási eredmény, amely szerint a hallgatók 47 százaléka a tandíj semmilyen formájáról nem óhajt hallani.

Pécsett két ellentmondó célt tûztek ki a hallgatók. A bölcsészek egyetértenek a tandíj bevezetésével, a jogászok elszántak abban a tekintetben, hogy ne kelljen tandíjat fizetni. Miskolcon a diákok azt kifogásolták, hogy a kormány nem hajlandó a szociális helyzettõl függõen differenciálni a tandíj mértékét; a HÖKOSZ ezzel szemben a tandíjaknak a tanulmányi eredménytõl függõ differenciálását követeli. Mindkét követelmény teljesen érthetetlen számunkra, hiszen a kormányrendelet a differenciálásra mindkét szempont szerint lehetõséget ad.

A már említett felmérés egyébként azt mutatja, hogy a diákok maguk is bizonytalanok ebben a kérdésben. A demonstráció céljának a diákok 42 százaléka azt tartja, hogy egyáltalán ne legyen tandíj, 40 százaléka a szociális helyzet szerinti, 34 százaléka pedig a tanulmányi eredmény szerinti differenciálásért demonstrál. Több választ is lehetett adni egy kérdésre, azért több mint száz százalék.

Tisztelt Ház! A kormányrendelet - és itt kereszténydemokrata képviselõtársaim figyelmét erre külön fölhívnám - a szubszidiaritás elvének megfelelõen helyi szintre óhajtja utalni a leglényegesebb kérdéseket, ahol a hallgatók és az intézmények vezetése egyetértésben dolgozhatja ki a tandíj kérdését. Ehhez a kormányrendelet szabad kezet biztosít számukra. A szombathelyi diákok ezt úgy látszik, maximálisan felismerték, hiszen nyilvánosan bejelentették: nem vesznek részt a tüntetésen, mert nekik elsõsorban saját intézményük vezetõivel kell megegyezésre jutniuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage