Tamássy István Tartalom Elõzõ Következõ

TAMÁSSY ISTVÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót elnök úr. Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy most már egy kicsit hosszabban reflektáljak az elhangzottakra. Hogy miért szólalok meg, azt hiszem, ez elég egyértelmû. Tagja vagyok a környezetvédelmi bizottságnak, mellékállásban Nógrád megyei képviselõ vagyok, olyan terület képviselõje, akit - idézõjelben mondom - érint a mohi atomerõmû. Egy-két elhangzott gondolatra szeretnék reagálni.

Teljesen mellékes és az ügy szempontjából részletkérdés, de azt hiszem, nem Jászszentapátmihályról van szó. A Jászság Magyarország belsõ területén van. Ezt csak azért jegyeztem meg, mert a jegyzõkönyvbõl a "Jász" szót talán törölni kellene.

A reaktorokat illetõen elhangzott az a megállapítás, hogy veszélyes szovjet reaktorok épülnek Mohiban. Erre azt szeretném megjegyezni, hogy ezek a veszélyes szovjet reaktorok - BVR-440-esekrõl van szó - dolgoznak Pakson is. A paksi reaktorok a világ tíz legjobb és legbiztonságosabb reaktorai között vannak nyilvántartva. Azt hiszem, ez a sommás állítás, hogy "veszélyes szovjet reaktorok", igazából nem a parlament falai közé való. Egyébként meg vagyok gyõzõdve arról, hogy az ilyen típusú reaktorok technikailag valóban korszerûtlenek. Valóban korszerûtlenek, hiszen az energiatermelés nem közvetlenül atomenergia-villamos energia lépcsõben valósul meg, hanem az atomenergia elõször hõvé alakul és ez után villamos energiává. Ez nyilvánvalóan kõbaltás megoldás, azonban szeretnék emlékeztetni arra, hogy mondjuk az automobilizmus kezdetén megépített jármûvek sem voltak a legtökéletesebbek. Ez a mai vita engem kicsit emlékeztet arra, hogy ezek elõtt a bizonyos jármûvek elõtt annak idején piros zászlót kellett lengetni. Voltak ilyen javaslatok, szerencsére nem valósultak meg.

Ami pedig a politikai show-t illeti, ezzel kapcsolatban úgy gondolom, hogy amikor ez a kormány hivatalba jutott - mint ahogy Leitner Gábor képviselõtársam elmondta -, ez az erõmû már 90 százalékban készen állt. Készen állt, és úgy gondolom, hogy ennek a kormánynak ehhez a bizonyos 90 százalékhoz nem sok köze volt. Ami azonban azóta történ, roppant érdekes, tekintve, hogy ebben az erõmûben egy Siemens irányítóközpontot építettek be, ami ma a világon talán a legjobban közé sorolható. EBRD-szakértõk, akik részt vettek - sajnos most már nem vesznek részt - a reaktor korszerûsítésében, számos módosítást kezdeményeztek a reaktorban, amiket azóta be is építettek. Azt hiszem tehát, hogy a reaktor biztonsága ezektõl a lépésektõl jelentõsen megjavult. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage