Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen, elnök úr.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Biztosíthatom, hogy a kormány értékelése mindazokról a kedvezõtlen tendenciákról, amelyeket ön itt csak vázlatosan említett, hiszen az idõ korlátozott volt, nem tér el az ön értékelésétõl. Én arra nem tudok vállalkozni, hogy kétperces idõkeretben valamennyire kitérjek. Azt azonban szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a kérdések mind szerepelnek azokon a különbözõ szintû és formájú kétoldalú tárgyalásokon, amelyek Magyarország és Románia között folynak. Ezek a kérdések minden alkalommal kifejtésre kerülnek mindazon tárgyalásokon harmadik országokkal vagy nemzetközi szervezetekkel, amikor szóba kerül - és mindig szóba kerül - Magyarország és szomszédai viszonya.

(9.10)

Egy ténybeli tévedését szeretném kiigazítani. Úgy hangzott a mondata, ha pontosan idézem, hogy "egyre kevésbé, vagy alig szerepelnek a konzulátusok kérdései a kétoldalú tárgyalásokon". Nos, nem alig szerepelnek, hanem minden korábbinál markánsabban szerepelnek. Júliusi tárgyalásomon, és errõl emlékezetem szerint szóltam azon a tárgyaláson, amikor visszatérve a hat pártot azonnal tájékoztattam ezekrõl a tárgyalásokról. Én hat pontból álló javaslatot tettem le Melescanu külügyminiszter úr asztalára, és õ ezeket tárgyalhatónak minõsítette.

A javaslatok a következõk voltak: magyar fõkonzulátus nyitása Nagyváradon, magyar fõkonzulátus nyitása Brassóban, nem vagy, hanem és kapcsolattal, ezenkívül négy helyen tiszteletbeli konzulátusok nyitása: Temesvár, Iasi, Craiova és Constanta székhellyel. Tiszteletbeli konzulátus, ez az a javaslat, amit az ellenzék egy politikusa volt szíves úgy interpretálni egy nyilatkozatában, hogy a magyar kormány most már csupán Temesvárott akar magyar fõkonzulátust nyitni, illetve volt, aki Constantát javasolta. Szerencsére a helyzet ennél jobb, és errõl folynak tárgyalások.

Az adott konkrét kérdésben a külügy vezetése több ízben eljárt, nem is eredménytelenül, hiszen a román kormány figyelmeztette a kolozsvári városi vezetést, hogy körültekintõen végezzék az ásatást, úgy, hogy a szobort ne érje bántódás és a szobor ne kerüljön veszélybe. Mert teljesen újra fel kell vetni a kérdést, hiszen új helyzet van, legalábbis fizikai értelemben. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage