Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Természetes, hogy az alaphozzászóláshoz fogok hozzászólni. De engedje meg elnök úr azt a megjegyzést: nem hiszem, hogy a Házszabály azt a képtelen követelményt állítja egy késõbb hozzászóló képviselõ elé, hogy ne vegye figyelembe azt, ami elhangzott. Tehát az államtitkár úr által mondottakra is kell hogy reflektáljak. (Közbeszólások: Még miniszter úr!) Bocsánat, miniszter úr. Elnézést kérek! Tehát arra is reflektáljak; ez egy képtelen követelmény. Tehát én az alaphozzászóláshoz szólok elsõsorban.

Meg kell jegyeznem, hogy a búzával és a kukoricával kapcsolatban kialakult válsághelyzetben az alapbaj az információs intézményrendszerbõl adódott. Véleményünk szerint tulajdonképpen félrevezették a minisztériumot, miniszter urat is azzal, hogy egy rekordtermés volt beharangozva, amit miniszter úr is sokszor átvett, de ami végül is nem következett be. Ez az egyik megjegyzésem.

A másik pedig: a vetõmagbúzával kapcsolatban ellentétes volt Kis Zoltán államtitkár úr és miniszter úr értékelése is, mert elhangzott a parlamentben, hogy a vetõmagbúzánál is történt olyanfajta eladás exportra, ami problémát okoz.

Örülünk annak, hogy - miniszter úr nyilatkozata szerint - a kormány résen van és kezelni tudja a problémát. Mégis mélységesen aggódunk a búzaár, és így a kenyérár eljövendõ emelkedése miatt. Ennek általános politikai háttere is van, amire már történt utalás. Tulajdonképpen a múlt évben nagy többséggel hatalomra jutott koalícióval szemben olyan várakozások feszültek a közvéleményben, hogy legalább egy ilyen alapvetõ élelmiszercikk, mint a kenyér ára nem fog az egekbe szökni, nem fog túlságosan magasra emelkedni. Sajnos ezen a területen is vészhelyzet adódott. Az idõ rövidsége nem engedi meg, hogy ezt bõvebben kifejtsem, de általános politikai összefüggése is van a dolognak, és a kormányzat is mindenképpen hibáztatható.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage