Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Megint ugyanazzal a hibával találjuk szemben magunkat, amit a gazdaságpolitikában általában mondani szoktunk: a kormány egy hibás diagnózisra hibás terápiás kezelést ír fel.

Az egész probléma akkor kezdõdött, amikor az ez évi gabonatermés tekintetében túlbecsülték a lehetõségeket és a kérdések mennyiségi oldalát, de már akkor, amikor egészen közel voltunk az aratáshoz. A Heti Világgazdaság egy június végi számát tartom a kezemben, amelyik ezzel a kérdéssel foglalkozik, és ebben is az szerepel, hogy az FM tárca - bár titokban tartja a várható termésátlagokat - az elõzõ évihez képest intézményesen többlettermésrõl beszél. A valóság bebizonyította, hogy a "többlettermés" kereken mínusz 600 ezer tonna, ha úgy tetszik, 0,6 millió tonna. Tehát egy túlbecsült mennyiségrõl volt szó. A túlbecsült mennyiség késztette a kormányzatot arra, hogy ennek eladása érdekében július 1-jével nagy hirtelen 1200 forint/tonnás búza- és 4000 forint/tonnás liszttámogatást adjon meg azért, hogy ebbõl a többlettermésbõl tudja az exportot finanszírozni.

Nem lett többlettermés, és ha a tetejébe összevetjük azt, hogy ez a pánikszerûen emelt támogatás akkor történt, amikor a nemzetközi gabonatõzsdén, Chicagóban már 154 dolláron állt a gabona ára, világos volt, hogy ez nem fog jóra vezetni. Egyetlenegy "eredményt" könyvelhetünk el: ráfizet erre az államháztartás és ráfizet a lakosság. Számszerûsíthetõ, hogy ennek a támogatásnak a kiszaladása 3 milliárdba került a központi költségvetésnek, a gabona- és búzamizériából pedig a lakosságra 4 milliárd forint többletteher hárult. E zseniális, elõrelátó politika eredményeképpen össznépgazdasági veszteségünk 7 milliárd forint, és nem tudom még, hogy tavasszal mi lesz a búzával. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage