Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársaim! A napirend elõtt fölvetett ügy rendkívül fontos. Én úgy gondolom, tisztán kell látni, hogy ebben az országban agrárügyekben a zseniális elõrelátások már tragédiákhoz vezettek. Ennek egyik jelenségével állunk szemben most, hiszen Magyarország búzatermelése szempontjából feltétlenül jól mûködõ rendszereit, integrációit sikerült az elmúlt 5-10 esztendõben széjjelverni. (Közbeszólás jobbról: 40 évben!) Ez tehát az egyik oka annak, ami jelenleg kialakult.

A másik teljesen nyilvánvaló: hozzájárulnak a jelenlegi helyzethez azok az árvárakozások, amelyek a kereskedõknél, termelõknél vannak, ahogy azt Varga képviselõtársunk is említette. Ebben bizonyára nagy szereppel bírt az Országgyûlésen elhangzott olyan értékelés a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt frakcióvezetõjétõl, miszerint hatalmas mennyiségû exportra váró búza áll halmokban már május, június hónapokban.

Úgy gondolom, ezekben a dolgokban nem napi kezelési szinten lehet megtalálni a megoldást. Feltétlenül fontos, hogy Magyarországon az árakat is alakító módon újra kialakuljanak azok az integrációk, amelyek lehetõvé teszik mind az Országgyûlés, mind pedig a felelõs minisztérium tisztánlátását. Ehhez kívánna hozzájárulni a parlament elõtt lévõ két törvény. Éppen ezért javaslom képviselõtársaimnak, hogy amikor a gazdasági kamarákról, valamint az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt megvitatjuk, akkor azokat az észrevételeket és gondolatokat, amelyek itt és ma a napirend elõtt elhangzottak, legyenek kedvesek figyelembe venni és felelõsen dönteni, hogy felelõs agrár-önigazgató intézményrendszer alakulhasson ki Magyarországon. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage