Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Nem tudom a kérdésébõl, hogy sorkatonák leszerelésérõl van-e szó, vagy milyen beosztásban szolgáló katonákról. Azt gondolom, hogy a Magyar Honvédség eddig sem sértette meg a parlament által meghatározottakat, és a jövõben sem fogja megsérteni.

A sorkatonák leszerelése annak az ütemnek megfelelõen történik, amit a parlament megszabott, hogy egyéves sorkatonai szolgálati idõ van ma a Magyar Honvédségben, és ha ezt októberben tehetik le, akkor sor kerül a leszerelésükre. Amennyiben hivatásos katonák leszerelését kérdezi, akkor teljes felelõsséggel mondhatom, hogy a szárazföldi parancsnoktól a napokban kérdeztem: történt-e a Magyar Honvédségnél akár egyetlenegy hivatásos katonának is a leszerelése azzal az indokkal, hogy átszervezésre kerül a hadsereg, és számára új beosztást nem tudnak biztosítani. Õ azt mondta, hogy egy ilyen esetrõl sem tud.

Való igaz azonban, hiszen valószínûleg az informátora arról helyesen tájékoztatta, hogy az elmúlt hónap 14-én Kaposváron volt egy feladatszabó értekezlet, ahol nem létszámokról döntöttek, hanem az év végéig hátralévõ katonai feladatokról adtak tájékoztatást. Ilyen feladatszabó értekezleten magam is részt vettem például Cegléden mintegy tíz nappal ezelõtt, és azt gondolom, hogy ez egy teljesen normális dolog, hogy a hadseregben a várható feladatokat tervezni kell, és erre fel kell készíteni a különbözõ szintû parancsnokokat.

Ezért szeretném képviselõtársamat megnyugtatni arról, hogy amíg az Országgyûlés nem hozza meg a határozatát a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról, ami 1995. december 1-jei, illetve '96. december 1-jei állapotra fog utalni, semmilyen ilyen jellegû létszámcsökkentésre nem fog sor kerülni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage