Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Az aszály súlyos károkat okozott, különösen öt alföldi megyében, köztük Hajdú-Biharban is. A már betakarított termékekrõl készült felmérés alapján a kár egynegyede a nyári betakarításúakból, a kár körülbelül háromnegyede az õszi betakarítású termékekbõl származott. A rendelkezésre bocsátott adatok nem véglegesek, elõzetes önbecslés alapján készültek. A kormány az ügy súlyára való tekintettel megtárgyalja és a szükséges intézkedéseket megteszi lehetõségein belül, amelyek - reméljük - már az õszi munkák elvégzését is segítik.

Évente ismétlõdõ gondról van szó, ahogy képviselõ úr is említette, Veres Péter óta, de minden bizonnyal korábbról is. A következõ években tervezzük egyrészt a biztosítási rendszer kiszélesítését. Teljesen lehetetlen állapot, hogy ilyen körülmények között a növénytermesztõk körülbelül 10 százaléka rendelkezik hozambiztosítással. Ezt szeretnénk emelni úgy, hogy az állami támogatást ezen a területen növeljük. Szeretnénk az eddiginél nagyobb támogatást, több pénzt adni az öntözés fejlesztésére.

Összességében pedig azt gondolom, hogy ha a mezõgazdaság jövedelemtermelõ képességét javítjuk, az lehetõvé teszi, hogy a jó termésbõl, a jó évek termésébõl keletkezett jövedelembõl valamit ezek az emberek is tartalékolhassanak, ha ez az óhajunk vagy szándékunk ma még furcsának tûnik is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage