Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön egy kalkulációt terjesztett a parlament elé, amely szerint 45 300 forint egy hektár étkezési búza termelési költsége. Egy ellenzéki képviselõ úrnak szintén van egy interpellációja vagy kérdése elõttem, amelyben õ 31 300 forintban jelöli meg az éves termelési költséget. Azt javasolom, ezen ne vitatkozzunk: valóban ilyen nagy a szórás.

Miért nem jutottak a termelõk valós adatokhoz? A termésbecslés, az, hogy mennyi termést tudunk betakarítani - ön, képviselõ úr bizonyára pontosan tudja -, bizonyos valószínûséggel állapítható meg. Az idei termés ettõl elmaradt. A hivatalos termésbecslési adatokat mi közzétettük, és azok lényegesen nem térnek el a betakarított mennyiségtõl.

Az árakkal kapcsolatban: a rendelkezésünkre álló információkat rendszeresen közöltük az illetékesekkel. A gabonaár ilyen mértékû - ha úgy tetszik robbanásszerû - emelkedését elsõsorban a világpiacon tizenöt éve nem tapasztalt nagymértékû áremelkedés idézte elõ. Nem volt kiszámítható. Ismereteink szerint az érdekeltek közül senki nem számított ilyen mértékûre.

A harmadik kérdése az volt, hogy adtunk-e ki vámkedvezményes importra engedélyt. Nem adtunk, nekem errõl nincs tudomásom. De javasolni fogom. Készülök arra, hogy ilyen engedélyt adjunk ki, ha elviselhetetlenül megemelkedik az étkezési búza vagy a takarmánygabonák ára.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage