Baja Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BAJA FERENC környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Õszintén mondom, hogy valóban örülök a kérdésnek, nemcsak azért, mert alkalmam van a szófiai konferenciáról beszélni, hanem azért is, mert azt hiszem, a Globe-szervezet kevéssé ismert Magyarországon - méltánytalanul. Én egyetértek ennek a szervezetnek a céljaival, törekvéseivel, és most konkrétan is egyetértek azzal, hogy a szófiai konferencia elõkészítése kapcsán valóban a nemzetközi közvéleményhez fordult, mert magam is úgy ítélem meg, mintha a megelõzõ szakaszban látszana egy olyan típusú gondolkodás, hogy talán kevesebbel is megelégedhetne a nemzetközi közvélemény, mint amit eddig elért a környezetvédelem tekintetében.

Tehát azt mondhatom önnek, képviselõ úr, hogy mind Merkel asszonnyal való tárgyalásom során azt az álláspontot képviseltem, amelyet a Globe is megjelenít, mind pedig azt tudom ígérni, hogy az október 8-10-e között tartandó környezetvédelmi tanácskozáson, amelyre a magyar kormány nevében a környezõ országok környezetvédelmi minisztereit hívtam meg, és amely tanácskozáson téma lesz a szófiai konferenciára való felkészülés, ezt az álláspontot fogom képviselni. Tehetem ezt azért, mert egyébként Magyarország és a környezetvédelmi törvénybõl adódóan a magyar parlament eleget tett ezeknek a követeléseknek, éppen ezért indokoltnak és jogosnak tartom, hogy nemzetközi szinten is megköveteljük ezt, vagy legalábbis lépéseket tegyünk azért, hogy egyrészt a környezeti információ szabadsága a lehetõ legnagyobb legyen, másrészt pedig, hogy az adott országokban a környezetvédelem ügyét a parlament minél behatóbban és minél aktuálisabban tárgyalhassa.

Nem szeretnék részletekbe menni, de mindenképpen erre fognak irányulni javaslataink és a konferenciát elõkészítõ munkálkodásunk is. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage