Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mindenekelõtt azzal szeretném kezdeni, hogy ez az ügy, ami itt most napirendre kerül, nyilván nem választható el a bankkonszolidáció egész jelenségkörétõl. A mögött a 350 milliárd forint mögött, amit az ország erre költött, bizony konkrét ügyek tömege húzódik meg.

Nevezetesen az történt, hogy a betétesek gyanútlanul otthagyták a pénzüket a bankoknál, a bankok elhelyezték nagyon sok vállalkozásba hitelkihelyezés formájában, s ezeknek az ügyleteknek egy jelentõs része megbukott. Különbözõ okok miatt bukott meg természetesen: volt, amikor egyszerûen összeomlott a piac, volt, amikor rosszul számítottak és volt, amikor visszaéltek.

Ha most fejszámolást végzünk, hogy itt olyan 350 milliárdot kellett belerakni, a kicsit "kozmás" hitelek összessége nem tudom pontosan, hogy mennyi, de valószínûleg 500-600 milliárd körül van. Tehát ha most itt egyenként a parlamentben ezeket végig akarjuk tárgyalni, akkor azt hiszem, hogy külön ülésszakot kell ennek az okából összehívni. És azt hiszem, hogy nem a Budapest Banknál kell akkor kezdenünk, hiszen darabszám és mennyiség szerint, mondjuk, a Hitel Bank, a Kereskedelmi Bank jóval elõtte jár. Ezt csak úgy szerettem volna elõrebocsátani, és azt is, hogy természetesen ez az egész nem ennek a kormánynak a mûködése alatt történt, hanem az elõzõ kormány mûködése alatt.

Na már most konkrétan - mert nem akarom megkerülni természetesen a választ -, én kértem a Budapest Bank mai vezetésétõl információt ebben az ügyben, és a következõt tudták mondani:

A Budapest Bank Rt. a Stop és a Szetam Kft. részére '92 novembere és '93 júliusa között 474 millió forint rövid lejáratú hitelt folyósított mezõgazdasági munkagépexport céljára. A hitelek fedezete két német bank által kiadott garancia volt. A garanciák a hitelfelvevõk részére voltak kiállítva, a garanciákat a devizaforgalmi fõosztályon keresztül a német bankok visszaigazolták, nem voltak hamisak. Szövegük megfelelt a nemzetközi szokványokban elfogadott szövegnek.

A hitelek fedezetét képezték még a hitelfelvevõk árukészlete, illetve a megrendelõ Andretta cég kezesi nyilatkozata, amelyet Schorr úr, az Andretta cég kelet-európai kereskedelmi igazgatója írt alá. A hitelek engedélyezése az akkor hatályban levõ belsõ hitelezési szabályzat szerint történt. Egy esetben ez fiókhatáskör volt, a többi esetben központi engedélyezésre került sor. Bokros Lajos ez ügyben nem írt alá, és nem is engedélyezett hitelt, ami egyébként ellentétes lett volna a hitelezési szabályzattal, mármint ha ilyet tesz.

A megkezdett árukiszállítás nem volt minõségileg megfelelõ, ezért a megrendelõ a garanciákra történõ kifizetést bírói úton letiltotta. Errõl a bank utólagosan szerzett tudomást, mert az eljárás a Stop és a Szetam Kft.-k ellen irányult Németországban, mivel a garanciák az elõzõekben említettek szerint az õ nevükre nyíltak. E tény észlelésekor a Budapest Bank Rt. felmondta a hiteleket, a két cég ellen megindította a felszámolási eljárást, bûntetõeljárást kezdeményezett a hitelt felvevõ cég vezetõi ellen, és megindította a bírósági eljárást a kezesi kötelezettség érvényesítése érdekében Németországban.

Dr. Miklós Imre, a miskolci fiók vezetõje ellen a rendõrség hûtlen kezelés vétségének alapos gyanúja miatt valóban folytat eljárást. Tekintettel arra, hogy a hitelezés során maradéktalanul be lett tartva a vonatkozó belsõ szabályzat, és semmilyen olyan új körülmény nem merült fel eddig a rendõrségi eljárás során sem, amely a fiókvezetõ esetleges felelõsségére derített volna fényt, a bank vezetése ez ideig nem látott indokot felmentésére.

A fentiek alapján összefoglaló válaszuk a következõ a képviselõ úr kérdéseire.

A rövid lejáratú hitelek mezõgazdasági munkagépexport céljára lettek folyósítva. Mint az elõzõekben is elmondottakból kiderül, a német garanciák nem voltak hamisak. Ez ideig sem a belsõ vizsgálat, sem a rendõrségi vizsgálat nem tárt fel olyan tényt, amely szükségessé tett volna belsõ felelõsségrevonást. A hitelezési rendrõl a bevezetõben ismertetettek alapján Bokros Lajos nem írt alá, és nem engedélyezett ez ügyben hitelt. A hûtlen kezelés vétségének alapos gyanúja nem azonos a bûnösség kimondásával, erre egy esetleges jogerõs bírói ítélet adhat választ, amennyiben egyáltalán bírói útra kerül az ügy.

Dr. Miklós Imre ellen a már mondottak alapján ez ideig nem látott indokot a Budapest Bank Rt., hogy elmozdítsa jelenlegi beosztásából. A biztosítékok a német bankok garanciái voltak, a hitelfelvevõ cégek árukészlete, valamint a megrendelõ Andretta cég kezessége.

A felszámolási eljárások megindultak, a kezesi nyilatkozat érvényesítése érdekében pedig a bank megtette a szükséges lépéseket.

Még szeretném hozzátenni: az interpellációban szerepel, hogy Matesz Lászlót a nyomozó hatóságok hermetikusan elzárják a külvilágtól. A gyanúsított a miskolci büntetés-végrehajtási intézetben van, elõzetes letartóztatása a vonatkozó elõírásoknak megfelelõen történt. Az ügyben nincs hírzárlat, de tekintve, hogy a nyomozás még nem fejezõdött be, az eljáró szerv nem tehet közzé az ügy részleteire is kiterjedõ információkat.

Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage