Surján László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURJÁN LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az 1994-es választásokra készülõdõ pártok majd mindegyike olcsóbb és hatékonyabb közigazgatást ígért. A kormány megalakulásakor eggyel csökkentette a minisztériumok számát; pótköltségvetések sorozatában csökkent a köztisztviselõk száma is.

A célkitûzések ismeretében érthetetlen számomra az alábbiakban ismertetendõ történet. A Népjóléti Minisztérium egyik munkatársának megszûnt a köztisztviselõi státusa, ámde a minisztérium szerzõdést kötött vele, hogy ügyvédként, meghatározott témakörben lássa el a minisztérium jogi képviseletét. Ennek fejében havi 180 ezer forintos átalányt kap, viszont köteles heti négy órában a minisztérium által rendelkezésére bocsátott helyiségben tartózkodni.

(15.50)

A szerzõdés megnehezítette, gyakorlatilag kizárta azt, hogy felmondják, kilátásba helyezte viszont, hogy más ügyek képviseletére hasonló jellegû szerzõdést kötnek az illetõvel. Figyelembe véve, hogy ily módon a szóban forgó volt köztisztviselõ jövedelme a korábbinak többszörösére emelkedett, kötelezõ munkaideje viszont tizedére csökkent, nem tûnik túlzásnak megállapítani, hogy ez a lépés a hatékonyságot talán javítja, de semmiben nem felel meg az olcsóbb közigazgatás kívánalmainak. Hozzáteszem, hogy a Népjóléti Minisztérium jogi képviseletét a jogi, illetve a személyzeti és munkaügyi fõosztályok alapfeladatként kifogástalanul ellátták, ezért a fenti szerzõdés megkötése értelmetlen és hibás.

Konkrét kérdéseim a következõk:

1. Megfelel-e a valóságnak, hogy a szerzõdésben szereplõ átalány több havi összegét a szerzõdõ úr elõre, készpénzben felvette?

2. Helyesli-e a miniszter úr a fenti szerzõdés megkötését?

3. Feltételezve a nemleges választ, kérdezem, hogy érvényben van-e még a fenti szerzõdés.

4. Megállapították-e, hogy a minisztérium részérõl ki, vagy kik készítették elõ a szerzõdéstervezetet, és történt-e felelõsségrevonás ebben az ügyben? A minisztérium részérõl az azóta már eltávolított közigazgatási államtitkár írta alá a szerzõdést. Van-e köze a személyébe vetett bizalom megrendülésének ehhez az ügyhöz?

5. Van-e még néhány hasonló szerzõdés a minisztérium és magánszemélyek között? Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage