Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Az ön indirekt kérésére nagyon röviden fogok válaszolni, hogy ezzel is értékes idõt tudjak önnek megtakarítani.

Mielõtt a konkrét válaszokat elmondanám, szeretném felhívni frakcióvezetõ úr szíves figyelmét két apró tényre. Az elsõ, hogy ezzel a kérdéssel már az elõzõ parlamenti ciklusban is foglalkoztak itt e helyen. Akkor is ellenzéki képviselõ, Varga Mihály vetette fel a problémát, és dr. Szabó Tamás miniszter úr válaszolt rá. A másik, hogy ez a felvetés '95 júliusában a Magyar Fórumban is megjelent, amire a legérdekeltebb, Szekeres Szabolcs úr válaszolt, részleteiben megcáfolva a cikk állításait.

Az ok, amiért mindkét interpelláció elhangzott, valóban felháborodást váltott ki 1993 végén, illetve '94 elején, mert egy szokatlanul magas számról írt az akkori sajtó, illetve az Állami Számvevõszék jelentése. Tényként kell elfogadni, hogy 36 millió forint kamatmentes, visszatérítendõ munkáltatói támogatásról írtak alá szerzõdést. Valóban létezett egy olyan megállapodás is, amely szerint Szekeres Szabolcs úr munkaviszonyának elsõ négy évében évente 4 és fél millió forint összeget a lakásvásárlási kölcsönbõl az ÁV Rt. vissza nem térítendõ támogatássá minõsít át, illetõleg elenged, ami gyakorlatilag a kölcsönbõl 18 millió forint vissza nem fizetését jelentette volna. Ugyanakkor szeretném hangsúlyozni, hogy az említett szerzõdéseket Szekeres Szabolcs nem magával, hanem az ÁV Rt. nevében jogszerûen aláíró személyekkel kötötte. Ezeket a megállapításokat az ÁSZ-jelentés tartalmazza.

Az elhangzott kérdések alapján állíthatom, hogy tisztelt frakcióvezetõ úr nem teljesen naprakész információkkal rendelkezett az interpelláció összeállításakor, mert akkor el kellett volna mondania, hogy a kifogásolt kölcsönt a részvényesi jogok akkori gyakorlója, dr. Szabó Tamás úr határozati kötelezése alapján Szekeres Szabolcs úr még 1994 áprilisában visszafizette az ÁV Rt.-nek. Az is köztudomású, hogy a vezérigazgatói megbízatását visszavonták, amelyben a lakásépítési kölcsönügylet is szerepet játszott. Az ügyben érintett további két személy is távozott az ÁV Rt. vezetésébõl.

Az elmondottak alapján a konkrét kérdésekre az alábbi válaszokat adom: Nem kívánunk büntetõfeljelentést tenni Szekeres Szabolcs úr ellen, mert nincs rá jogi alap; nincs szükség intézkedésre, mert már több mint egy éve visszafizetésre került a kölcsön; az a tény, hogy egy gazdálkodó társaság kit alkalmaz tanácsadóként, úgy gondolom, az alkalmazó társaság döntésétõl függ.

Kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage