Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Nem számoltam össze, de azt hiszem, hogy az elmúlt hetekben talán már a hetedik vagy nyolcadik kérdés, interpelláció, azonnali kérdés hangzott el a szülõotthonok tárgykörében, az egészségpolitikai vitanapon is téma volt, és maholnap esetleg sokaknak kezd olyan érzése kialakulni, hogy az egészségügyi kormányzat az egészségügyi intézményrendszer egy különösen nagy jelentõségû, fontos csoportja ellen indított valamifajta támadást.

(16.10)

Hadd mondjak el néhány dolgot, hogy talán ezt a félreértést is eloszlassam. Ma az országban jelenleg 13 szülõotthon mûködik. Elhangzott itt ma már, hogy ezek közül 3 Szolnok megyében, van más megye is, ahol nem egy mûködik, tehát nagyon sok olyan megye van az országban, ahol már egy sem mûködik. Egyszerûen azért, mert az annak idején vitathatatlanul pozitív szerepüket már betöltötték.

A másik: 1994-ben két szülõotthon szûnt meg úgy az országban - amit a tulajdonosok és az érintettek határoztak el -, hogy senki fel sem kapta a fejét rá.

Harmadsorban: valóban indokoltam gazdasági érvekkel is korábban a szülõotthonok bezárását, de hadd tegyem hozzá, hogy nem a gazdasági érvek ebben a mértékadók. Amikor ön azt kérdezi, hogy jól meggondoltam-e, akkor hadd mondjam el önnek, nem egyszerûen csak arról van szó, hogy én mit gondolok vagy mit nem gondolok, hanem miután megfogadtam, amikor a tárcához kerültem, hogy nem kívánok pápább lenni a pápánál, azaz a szakértõ vezetõ orvostudósok véleményét mindenkor tiszteletben fogom tartani, ezért elfogadom a vezetõ szülész, nõgyógyászoknak azt a véleményét, hogy ez valóban egy korszerûtlen ellátási forma. Pontosan azért, mert ha az ön által is - a Wartburgos esetre utalok - említett szülésnél netalántán komplikáció adódik, akkor ezt a szülõotthon sem tudta volna tisztességesen megoldani.

De azért a gazdaságossági kérdések mellett se menjünk el. Tudniillik, ha elgondolkodunk - maradjunk a csongrádi szülõotthonnál, amelyik az ország legnagyobb szülõotthona, több mint 30 ággyal és ahol 186, hadd ismételjem meg: 186 szülés történt az elmúlt esztendõben, azaz 53 százalékos a kihasználtság, míg 12 kilométerre tõle egy korszerû kórház várhatja a kismamákat, ahol nagyobb biztonságban tudnak szülni -, akkor szerintem az sem mindegy, hogy az adófizetõk pénzével hogyan bánunk. Ezt rendkívül fontosnak tartom hangsúlyozni. Ez is legalább annyira fontos, és ha az adófizetõk pénzének megtakarítása egyben a kisamamák és az újszülöttek érdekeit is szolgálja, akkor nem szabad haboznunk ilyen döntések megtétele érdekében.

Hadd tegyem hozzá, hogy a csongrádi szülõotthon vitathatatlanul a legkorszerûbbek közé tartozik a tekintetben, hogy sok ezer ember számára nyújt tényleg kiválóan kiépített, magas színvonalú ambuláns ellátást és terhesgondozást. Amikor legutóbb ott jártunk Surján képviselõ úrral - tanúsíthatja - és az Országos Szülészeti, Nõgyógyászati Intézet vezetõ professzorával, akkor abban állapodtunk meg a polgármester úrral, hogy elfogadván õ és tisztségviselõi szavát, ki fognak dolgozni egy olyan konstrukciót, amelyben ezt az ambuláns ellátást, járóbeteg-kezelést egy magasabb szintre emelik. Ehhez a minisztérium hajlandó támogatást adni. A kihasználatlan szülészeti ágyak helyébe esetleg más ellátási formát fognak telepíteni, ehhez is hajlandó a tárca támogatást adni. Amint ezzel a javaslattal elõállnak, akkor újból megfontolás tárgyává tesszük az egész intézmény sorsát azzal, hogy az ambuláns kezelés, a terhesgondozás megszüntetése - ismétlem - egy percig fel nem vetõdött. Éppenséggel ma kaptam az információt, hogy ez a javaslat elkészült és a közeljövõben bekerül a tárcához.

Még egy dolgot hadd tegyek hozzá, bár nagyon nem szívesen teszem. Végül is ez a sok-sok utóvédharc, ami a szülõotthonok ügyében történik, valamifajta más motivációt is tartalmaz. Köztudomású, hogy az orvosi jövedelmek igen tekintélyes része hálapénzbõl tevõdik össze, a hálapénzeknek egy jó része pedig, ha úgy tetszik, abból a kurrens szakmából származik, amit szülészetnek nevezünk. Elhiszem, hogy bizonyos szülõotthonok bizonyos munkatársai igen rosszul járnak, de az egészségügy, a kismamák és az adófizetõ állampolgárok nem járnak rosszul. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon. - Zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage