Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Kérem, foglalják el helyeiket, mert megkezdjük a szavazásokat! (Az érkezõ képviselõk helyet foglalnak. - Rövid szünet.)

Tisztelt Országgyûlés! Múlt heti, illetve tegnapi ülésünkön az elõterjesztések általános vitáját lezártuk, de a részletes vitára bocsájtásukra nem került sor. Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a felsõoktatás fejlesztésének irányelveirõl szóló országgyûlési határozati javaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (98 igen, 19 nem, 0 tartózkodás.- Az Országgyûlés nem határozatképes.)

Tisztelt Országgyûlés! Szeretnénk megkezdeni munkánkat, kérem, foglalják el helyüket. Szavazások következnek. (Rövid szünet.)

Tisztelt Országgyûlés! Úgy tûnik, határozatképesek vagyunk. Az imént ismertettem, hogy a felsõoktatás fejlesztésének irányelveirõl szóló országgyûlési határozati javaslat részletes vitára bocsájtásról szavazunk. Kérem, foglalják el helyüket! (Az érkezõ képviselõk helyet foglalnak. - Zaj és mozgás.) Szeretnénk megkezdeni a munkát.

Tisztelt Országgyûlés! Olyan zaj van a teremben, hogy nem tudunk szavazni. (Csenget.)

Negyedszerre kezdjük meg az Országgyûlés munkáját öt percen belül.

A felsõoktatás fejlesztésének irányelveirõl szóló országgyûlési határozat részletes vitára bocsájtásáról kérem, szavazzanak! (196 igen, 43 nem, 1 tartózkodás. - A Ház nem határozatképes.) Köszönöm. A Szabad Demokraták Szövetségébõl többen jelzik, hogy nem mûködik a gépük. Kérném bekapcsolni Bálint György, Horváth Vilmos, Mustó István gépét. Bálint Györgyöt már mondtam. Bejelentett hiányzóként vannak nyilvántartva, ezért jelezte a gép. Köszönjük szépen. (Többen jelentkeznek az MSZP padsoraiban.) Vancsik Zoltán gépét is kérném bekapcsolni, valamint Toller László, Benkõ András, Schiffer János és Paszternák László gépét. Kérném a frakcióvezetõket, hogy szünetben rendezzék az adminisztrációt, hogy ne itt az ülésteremben kelljen a gépeket bekapcsoltatni.

Miután ilyen sok képviselõnek gondja volt a gép bekapcsolásával, újra szavazunk a felsõoktatás fejlesztésének irányelveirõl szóló országgyûlési határozati javaslat részletes vitára bocsájtásáról. Kérem, szavazzanak! Most kérem szavazni! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 222 igen szavazattal, 61 ellenszavazattal, 1 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsájtotta.

(17.00)

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a védett természeti területek védettségi szintjének helyreállításáról szóló törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 259 igen szavazattal, 33 ellenszavazattal, 3 tartózkodással a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem a díszpáholyban helyet foglaló Gheorghe Tinca urat, Románia védelmi miniszterét és kíséretének tagjait. (A miniszter felállva köszöni meg a delegációt üdvözlõ hosszan tartó tapsot.) Magyarországi megbeszéléseikhez sok sikert kívánok.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a mohi atomerõmû építése miatt szükségessé váló kormányzati teendõkrõl szóló országgyûlési határozati javaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 297 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodással az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! Szalay Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége, Miklós László, a Magyar Szocialista Párt és dr. Szabó Iván, a Magyar Demokrata Fórum képviselõje kivételes és sürgõs tárgyalást kérve benyújtották a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló, többször módosított 1993. évi LVIII. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslatukat, T/1410. számon. A költségvetési bizottság az önálló indítványt az Országgyûlés tárgysorozatába vette.

Kérdezem az elõterjesztõket, ki kívánja a kivételes eljárást indokolni. Szalay Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége részérõl. Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage