Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képvsielõtársaim! Röviden szeretnék a vitában elhangzottakkal kapcsolatosan néhány gondolatot megosztani önökkel. Okulva a délutáni rossz technikai malõrbõl... (Megigazítja mikrofonját.)

Mindenekelõtt szeretném megköszönni a vitában résztvevõknek az elhangzott javaslatokat, a módosító indítványokat. 54 módosító indítvány érkezett, és ezek a módosító indítványok kifejezték azt a fontosságot, amit a Ház a törvényjavaslat tárgyalásának tulajdonított.

Hogy a módosító indítványok közül miért viszonylag keveset tudott elfogadni a kormány, illetõleg az alkotmányügyi bizottság, annak alapvetõen az az oka, hogy a törvényjavaslat kidolgozásában alapvetõen az alkotmány rendelkezéseibõl indultunk ki, és csak olyan megoldásokat tudtunk elfogadni, amelyek a jelenlegi, hatályos alkotmányszöveg alapján a törvényjavaslat tartalmát alkothatják.

Nagyon sok módosító indítvány érkezett például arra vonatkozóan, hogy váljon külön az állami zászló és a nemzeti zászló, legyen külön zászlaja a köztársasági elnöknek. Ezek a javaslatok már tartalmukat tekintve túlléptek azokon a lehetséges kereteken, amelyeket a jelenlegi, hatályos alkotmányos szabályozás megenged.

Érkeztek módosító indítványok a tekintetben, hogy a honvédségi csapatzászló és a hadihajók úgynevezett hadilobogójának leírása másképpen történjék. E tekintetben is a már korábban kialakult szabályozásra kellett tekintettel lennünk, arra a tradícióra, amely még a XVIII. századból eredõen határozta meg a mintázatot, illetõleg a csapatzászlók leírását.

Érkezett javaslat Szabad György képviselõ úrtól, aki a törvény szerkezetének megváltoztatását kívánta kezdeményezni. Ez azonban nem felelt meg annak a szabályozási logikának, amelybõl az elõterjesztõk indultak ki, miszerint a törvényjavaslat a címer kötöttebb szabályozásától halad a viszonylag lazább szabályozású zászlóhasználatig.

Nagyon sokan kezdeményezték - a törvényjavaslatban foglaltakon és a büntetõ törvénykönyv jelenlegi rendelkezésein túl - a még kiterjedtebb védelmét a nemzeti jelképeinknek. Javaslat érkezett a Himnusz védelmére vonatkozóan is, amit - specialitásánál fogva, sajátosságánál fogva - nagyon nehéz korrekt módon, jogtechnikailag úgy megoldani, hogy például esetleg a jogsértõ magatartásoknak taxatív felsorolása nem eredményezhetne-e még nagyobb joghézagot a szabályozás területén.

Összességében: a módosító indítványok közül ötöt tudott a kormány támogatni, és kérem, hogy a szavazás során szíveskedjenek ezeket is támogatni majd. Ezzel a törvényjavaslattal, ennek elfogadásával közel öt és fél esztendõs hiányt, alkotmányos mulasztást számol fel az Országgyûlés. Ez alkalommal arra szeretném kérni tisztelt képviselõtársaimat, akik a módosító indítványokat beterjesztették... - és messzemenõen megértem, magam is tapasztaltam azt, hogy egy képviselõ, amikor egy módosító indítványt kidolgoz, annak a logikájához, szelleméhez, szerkezetéhez, saját munkájához természetesen messzemenõen ragaszkodik.

(17.20)

Ugyanakkor arra kérem önöket, hogy most a téma jellegének és jelentõségének megfelelõen, ha lehet, egyeztessék össze lelkiismeretükkel azt a másik megoldást, amit a kormányjavaslat tartalmaz. Kérem, hogy segítsék ahhoz az Országgyûlést, hogy minél magasabb szavazati arányban, a nemzeti jelképekhez méltó módon fogadja el az Országgyûlés ezt a törvényt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage