Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az ajánlás 17. és 22. pontjait frakciókérésre szavazza az Országgyûlés. A T/785/31. számú ajánlás 15., 17., 22., 42. számú pontjában, továbbá a T/785/36. számú kiegészítõ ajánlás 3. számú pontjában lévõ módosító javaslatokat teszem fel szavazásra. A szavazásra feltett módosító javaslatsor minden elemét támogatja az elõterjesztõ. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatokat. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 310 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, melyeket az elõterjesztõ nem támogatott, illetõleg a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk. Az ajánlás 3. és 5. számú pontjában Szabad György a törvényjavaslat 1. §-ának címe módosításával és a 2. § elé kerülõ új címmel jogszabályszerkesztési javaslatot terjeszt elõ. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 101 igen szavazattal, 191 ellenszvazattal, 21 tartózkodással nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 1. számú pontjában Pallag László a törvényjavaslat 1. § (1) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Eszerint a címerhasználat az épületekben csak a hivatalos helyiségekre korlátozódjék. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 szavazattal, 212 ellenszavazattal, 34 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 4., 29. és 33. számú pontjaiban Szabad György a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánja kiegészíteni, és ezzel összefüggésben a 11. § (1) bekezdése elhagyását, (3) bekezdése módosítását javasolja. A javaslat jogszabályszerkesztésre irányul és a címer és a zászló heraldikai megjelenésére terjeszt elõ indítványt. Felhívom a figyelmüket, hogy a javaslat elfogadása kizárja a 31. számú pontban lévõ javaslat elfogadását. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja a javaslatot. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 93 igen szavazattal, 200 ellenszavazattal, 20 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 7., illetõleg a kiegészítõ ajánlás 1. számú pontja egymás mellett is elfogadható javaslatokat tartalmaz a 4. § (1) bekezdésére. István József a címer részelemeinek védelmét kezdeményezi. Isépy Tamás pedig a Szabványügyi Hivatal elnökének kíván engedélyezési jogkört biztosítani az ipari miniszter egyeztetési jogának biztosításával. Elõször Isépy Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 7. számú pontja szerint. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 79 igen szavazattal, 208 ellenszavazattal, 28 tartózkodással nem fogadta el.

Most István József javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 2. számú pontja szerint. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 54 igen szavazattal, 231 ellenszvazattal, 27 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 10., 12 és 34. számú pontjában Csapody Miklós a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánja kiegészíteni, és ezzel összefüggésben a 11. § (4) bekezdés elhagyását kezdeményezi. A javaslatok a zászló megjelenési formáját írják le. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 81 igen szavazattal, 208 ellenszavazattal, 24 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 20. és a kiegészítõ ajánlás 7. számú pontja alternatív megoldást kínál, a törvényjavaslat 8. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Mindkét indítvány a honvédségi csapatzászló megjelenési formájában kíván változtatást. Elõször Csapody Miklós javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 20. számú pontja szerint. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 82 igen szavazattal, 216 ellenszavazattal, 15 tartózkodással nem fogadta el.

(17.30)

Most Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 7. számú pontja szerint. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 57 igen szavazattal, 220 ellenszavazattal, 34 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 23. számú pontjában Csapody Miklós a 8. § (2) bekezdésének módosításával a hadilobogó leírását kívánja kiegészíteni. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 212 ellenszavazattal, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 26. számú pontjában Szabad György a 9. § módosításával kezdeményezi, hogy a Magyar Köztársaságra utaló elnevezést a hatályos jogszabályok által erre felhatalmazott intézmények, testületek, hivatalok és személyi állományuk beosztásuk folytán meghatározott tagjai használhassák. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 206 ellenszavazattal, 22 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 28. számú pontjában Isépy Tamás a törvényjavaslatot új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben a nemzeti jelképek védelmét a Himnuszra is kiterjeszti. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja a javaslatot.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 97 igen szavazattal, 182 ellenszavazattal, 34 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Az ajánlás 31. számú pontjában K. Csontos Miklós a 11. § (1) bekezdésének módosításával kezdeményezi, hogy a nemzethez tartozás kinyilvánítása céljából magánszemély a címert és a zászlót korlátozástól mentesen használhassa. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 81 igen szavazattal, 217 ellenszavazattal, 14 tartózkodás mellett nem támogatta.

Az ajánlás 35. számú pontjában Isépy Tamás a törvényjavaslat 12. §-ának kiegészítését indítványozza, mely a nemzeti jelképek használata során fokozottabb védelmet kezdeményez. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 93 igen szavazattal, 210 ellenszavazattal, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A ajánlás 41. számú pontjában Szabad György a 16. § (1) bekezdésének módosításával azt javasolja, hogy 1996. március 14-éig kelljen a népköztársaság címerét eltávolítani a középületekrõl. Az alkotmányügyi bizottság nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 igen szavazattal, 201 ellenszavazattal, 19 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés. (Nincs jelentkezõ.) Jelzés nem érkezett.

Tisztelt Országgyûlés! A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a közoktatás szervezésével, irányításával kapcsolatos egyes átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/1206. számon, a bizottságok együttes ajánlásait T/1206/20. és T/1206/23. számon kapták kézhez.

Megkérdezem Szabó Zoltán államtitkár urat, a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium politikai államtitkárát, kíván-e válaszolni a vitában elhangzottakra. (Dr. Szabó Zoltán: Igen.) Igen. Megadom a szót.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage