Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Tudom, hogy tegnap egyszer már elmondtam a véleményemet - ma lényegesen rövidebb leszek. Tegnap fölajánlottam, hogy nagyon szívesen elmondom a kormány képviselõinek, bárhol, részletesen azt, hogy szerintem hol kellene változtatni.

Reggel kaptam egy telefont - ez nem nagyon tartozik a Házra, de mégis el kell mondjam -, hogy kíváncsiak a véleményemre, aztán nem kerestek meg. Én meg, ha nem jönnek, nem megyek, ezért szeretnék egy fontos dolgot elmondani. Ha már önmagukban kívánják kijavítani a hibákat, akkor szeretném fölhívni a figyelmet arra, hogy mire figyeljenek különösen.

Úgy tûnik, hogy az alapvetõ probléma az, hogy a törvényjavaslat nem tudta eldönteni, hogy mi legyen az alapvetõ koncepciója: az legyen az alapvetõ koncepció, hogy mindent szabad, amit a törvény nem tilt, és csak a tiltásokat kell beletenni; vagy pedig az legyen a koncepció, hogy azt szabad, amit a törvény megenged, és a kivételeket kell szabályozni. Össze-vissza mozog ez a kétféle koncepció a javaslat egészében: hol ez kerül elõ, hol a másik kerül elõ, hol a kettõ egymásra torlódik. Valószínûleg annak, hogy ilyen zavarosra sikeredett a törvényjavaslat, ez az alapvetõ oka, és talán az fordulhatott elõ - ez csak egy érzésem -, hogy a koncepcióváltások közben különbözõ részei készültek el a törvényjavaslatnak; lehetséges, hogy kettõ is - ezt önöknek jobban kell tudniuk -, aztán a kettõt megpróbálták összedolgozni, és az félresikeredett. Az összerakás következtében például egy fejezet, amelyik megmondaná azt, hogy devizakülföldiek mihez juthatnak hozzá devizahatósági engedély nélkül, valahol a komputerben kimaradt. Tehát lehet, hogy elveszett valahol - nem tudom -, talán meg kellene keresni.

Ezért tényleg, miután olyan törvényrõl van szó, amely nemcsak a gazdagokat érinti... - mert itt nemcsak arról van szó, hogy százezer forintokat lehet devizaszámlára betenni vagy nem lehet betenni, hanem arról is van szó, hogy hogyan lehet külföldiekkel egyáltalán bármiféle érintkezésbe bocsátkozni. És ez igenis minden állampolgárt érint, azokat is, akik szegények, és azokat is, akik gazdagok. Nagyon fontos, hogy minden állampolgár tudja azt, hogy mit szabad neki ezen a területen és mit nem, tekintettel arra, hogy minden olyan eset, amely a devizaszabályokba ütközik - minden olyan magatartás - legalábbis szabálysértés. És ha nem akarjuk azt, hogy az emberek túlnyomó többsége potenciális szabálysértõvé váljék, akkor igenis fontos, hogy pontosan mondjuk meg azt nekik, hogy mit lehet és mit nem, és ezért nagyon kérem - és ezért vagyok talán bizonyos mértékig okvetetlenkedõnek látszó -, hogy ebbõl a szempontból - nagyon kérem - nézzék át a javaslatot, és próbáljanak egy koherens egészet találni, mert különben rendkívül kellemetlen következményei lesznek ennek a javaslatnak - nem a gazdagokra, hanem az emberekre általában. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage