Glattfelder Béla Tartalom Elõzõ Következõ

GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr.

Tisztelt Ház! A régi retorikai iskolák szerint jó, ha egy szónok úgy kezdi beszédét, hogy megpróbálja meggyõzni a hallgatóságát, megpróbálja megszerezni hallgatóságának szimpátiáját. Én is ezt teszem: röviden fogok beszélni.

Nem hiszem ugyanis, hogy önöket az elõbbi beszédek után különösképpen meg kellene gyõzni arról, hogy a Duna-Tisza közi homokhátság kérdése egy fontos ügy. Minden korábbi felszólaló - bármely pártból is jött - amellett tette le a voksát, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell.

(19.40)

Tehát én errõl nem kívánom önöket gyõzködni. Szerintem önök , hasonlóképpen hozzám, meg vannak gyõzõdve arról, hogy ezen a területen az emberek életkörülményeinek a romlása, a természet átalakulása, pusztulása megoldásért kiált. Úgy ítélem meg, hogy a benyújtott határozati javaslat ezt a célt szolgálja. Különösképpen azért, mert javaslatot tesz arra, hogy ezt milyen módon, milyen keretek között kell megtenni.

Nagyon lényegesnek tartom a javaslatnak azt a részét, amely a tárcaközi állandó bizottság létrehozására vonatkozik. Nyilvánvaló, hogy ahogy a helyzet kialakulásának rendkívül sok oka van, úgy a megoldás is nagyon sokféleképpen történhet meg, következésképpen, mivel az államigazgatás több minisztériumra szervezõdik, amelyek különbözõ területekkel foglalkoznak, ezeket a megoldásokat több tárca összehangolt munkájával lehet csak megvalósítani. Nyilvánvaló, hogy az Országgyûlés és annak különbözõ bizottságai - akár a környezetvédelmi bizottság vagy a mezõgazdasági bizottság, illetve azon belül a létrehozott, ezzel a kérdéssel speciálisan foglalkozó albizottság is - könnyebben tudnak a kormánnyal együttmûködni, hogyha a kormány részérõl is pontosan meg van határozva, hogy melyik az a szerv, amelyik ezzel a kérdéssel foglalkozni fog.

Egyértelmûnek tartom azt is, hogy - mivel ez a kérdés rendkívül sok érdeket érint, hiszen bizonyos szempontból a mezõgazdák és a természetvédõk egymással szembenálló érdekeket képviselnek -, helyes az, hogy ezeknek az érdekeknek az összehangolása olyan módon is megtörténik, hogy a kormány a különbözõ területekkel foglalkozó képviselõit egy asztalhoz ülteti le, hogy a kormány részben a saját berkein belül, részben pedig ezek között az érdekképviselõ csoportok között létrehozza az egyetértést.

Kérem, hogy az ügy fontosságára való tekintettel és arra való tekintettel, hogy ezt a javaslatot eddig minden felszólaló támogatta, fogadják el a javaslatot. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage