Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Két itt elhangzott témára szeretnék reflektálni. Úgy ítélem meg, hogy az elhangzott vita a célt szolgálja, azt a célt, amelyet végül is képviselni akar ez az önálló képviselõi indítvány.

A vízzel kapcsolatban némi fenntartásaim vannak. A bizottsági ülésen is felvetõdött, hogy bár - ahogy Izsó Mihály képviselõtársam jól mondta - közel 300 milliméter csapadék hiányzik, de ez azt is jelenti, hogy a vízvisszatartásnak is elég komoly problémái vannak. Hiszen ami nincs, vagy ami nem hullik le, azt sajnos nem tudjuk visszatartani. Ezért tartotta a bizottság fontosnak, hogy módosító javaslata kidolgozásában a földmûvelésügyi tárca is igen aktívan vegyen részt. Tegyen le javaslatot arra, hogy ezen a térségen mit javasol, tehát zöldséget, gyümölcsöt, szántót vagy éppen erdõt akar telepíteni, mert mint említettem, a bizottsági vitában is elhangzott, hogy egyes megítélések szerint valójában az erdõtelepítés kétséges.

Nagyon tetszett és támogatom, amit Tabajdi képviselõtársam elmondott. Ugyanerrõl szólt Bernáth Varga Balázs képviselõtársam is, hogy valójában térségi problémáról van szó, és ennek megoldásában nem a központi erõkre kell támaszkodni, hanem végül is a térség lakóinak összefogására és egyébre is.

(20.10)

Ebben a bizottság úgy foglalt állást, hogy a módosító javaslatot egy 6. ponttal egészítette ki, amelyben az Országgyûlés felkéri az érintett térség megyei és helyi önkormányzatainak képviselõ-testületeit, hogy a fenti tájékoztató, a stratégiai munkaterv és a cselekvési program készítésében mûködjenek közre. Azt hiszem, ez feltétlenül fontos, ha azt vesszük figyelembe, hogy az elkövetkezendõ idõszakban a területfejlesztési törvény is a parlament elé kerül, amely elsõsorban az önszervezõ területfejlesztési tanácsokat helyezi elõtérbe, és így a helyi önkormányzatoknak adna nagyobb szerepet. Ezért a bizottság végül is nem a tárcaközi bizottság létrehozását javasolta, hanem a kormányon belül elsõsorban egy felelõs megállapítását sürgette, hogy ehhez lehessen csatlakozni.

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage