Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Elõször is egy ügyrendi javaslatot szeretnék tenni: kérem, a házbizottság vizsgálja meg, hogy földönkívüliek hogy kerülnek a parlamentbe. Nem tudom ugyanis mással magyarázni Szabó Iván képviselõtársam felszólalását, csak azzal, hogy nem élt itt, közöttünk az elmúlt években, és nem volt például tagja az elõzõ kormánynak. Annak a kormánynak, amelyik megalkotta azt a belügyminiszteri rendeletet 1990-ben, amelyik jelentõsen kiszélesítette a megkülönböztetõ jelzést használók körét; vagy nem volt tagja annak a kormánynak, amelyik 1994 áprilisában tovább nyitotta ezt a kört, aminek következményeként most elõáll az a helyzet, hogy nagyon sokan használhatják a megkülönböztetõ jelzést.

Természetesen attól, hogy használhatják valakik a megkülönböztetõ jelzést, még nem kell baleseteknek történni, hiszen a megkülönböztetõ jelzés arra jogosít valakit, hogy elsõbbséget kapjon, arra azonban nem, hogy ha nem kapta meg ezt az elsõbbséget, akkor ne vegye figyelembe a közlekedési körülményeket, és ezzel karambolt okozzon - mint mondjuk, tette azt például Boross Péter akkori belügyminiszter úr gépkocsivezetõje... (Zaj a jobb oldalról.)..., aki nem az útviszonyoknak megfelelõen - megkülönböztetõ jelzést egyébként használva - vezette gépkocsiját, és ezzel balesetet okozott.

Amivel egyetértek, az az, hogy felül kell vizsgálni azt a kört, amelyik rendelkezik ilyen megkülönböztetõ jelzéssel, ami - még egyszer mondom - az elõzõ kormány engedélyeinek a következménye. Az a gépkocsivezetõ, aki most karambolozott, többek között szintén ebbe a körbe tartozik. Õ volt egyébként Beke Kata és Kálmán politikai államtitkár úr gépkocsivezetõje, és akkor kapta az engedélyt a megkülönböztetõ jelzés használatára.

Meg is teszem. Az ezzel kapcsolatos elõterjesztések és az ehhez kapcsolódó kreszmódosítás megtörtént, illetve most terjesztettem a kormány elé. Nagyon szigorúan fogunk eljárni, éppen annak érdekében, hogy azok, akik erre megfelelõ felkészültséggel nem rendelkeznek, ne használhassanak megkülönböztetõ jelzést. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage