Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Annak hangsúlyozása mellett, hogy mindenben egyetértünk a Kereszténydemokrata Néppárt elõterjesztésével, mégis úgy gondoljuk, hogy a hirdetési monopólium csupán következménye azoknak a monopolhelyzeteknek, amelyek a televízió, a rádió, a médiák területén kialakultak. Ezt a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint a sajtó, a televízió és a rádió vonatkozásában akként lehetne megtörni, hogy a hirdetési monopóliumot kellene megtörni, tehát a hirdetési túljövedelmeket kellene akként megcsapolni, hogy a megcsapolt hirdetési túljövedelmek egy olyan alapba nyerjenek gyûjtést, mely alapból lehetne a többpárti parlamenti demokrácia mûködését biztosítani, tehát a másság gondolatát megjeleníteni, az ellenzéknek is sajtólehetõséghez jutnia.

A probléma lényege jelenleg az, hogy a nómenklatúra-burzsoázia kézben tartja az egész sajtót, rádiót, televíziót, és miután a nagybankokon keresztül a nagyvállalatok hirdetései is ebben a körben csapódnak le, ennek következtében a nómenklatúra-burzsoázia akkor fojtja meg az ellenzéki sajtóterméket, amikor akarja. Ugyanakkor azokat, akik látszatellenzékiek, azzal jutalmazza, hogy fenntartásukat hirdetésekkel is biztosítja.

A Független Kisgazdapárt felismerte ezt a veszélyt, és ezért a mai napon beterjesztette a hirdetési adóról szóló törvényjavaslatát, valamint az esélykiegyenlítési sajtó-, valamint a rádió- és televíziós alapokról szóló törvényjavaslatát is. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

(15.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage