Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! "A diáktüntetés lezárása az áldemokrácia iskolapéldája" címen kért a kisgazda frakció napirend elõtt szót, mert az az álláspontunk, hogy a diákokat becsapták. Természetesen bárki felteheti a kérdést, hogy a diákság és a kormány közti megállapodás mennyiben tartozik a Független Kisgazdapártra. A válaszunk az, hogy a diákok továbbtanulásának lehetõsége nemcsak a diákok ügye, különösképpen nem a diákság érdekeit föladó egyes diákvezetõk ügye, hanem az egész nemzet jövõjének az ügye.

Úgy ítéljük meg: az a helyzet állt elõ, hogy a kormány olyan álláspontot fogadtatott el a diákokkal, miszerint ne emeljenek szót a diákonkénti kétezer forintos alaptandíj fizetése ellen. Ehhez hozzávehetjük azt a tényt, hogy a kormány korábbi próbálkozása az egyetemi tanárok elbocsátására végül is ennek az akciónak az alkotmányellenességén bukott meg, amikor is úgy kerülte meg a kormány az alkotmányellenes helyzetet, hogy az egyetemi önkormányzatokkal bocsáttatta el az érintett professzorokat és ilyen módon szerzett jelentõs összegeket az állami költségvetésnek. Magyarán tehát megcsapolta egyszer az állam - a kormány - az egyetemek költségvetését, elvette a pénzt a továbbtanulni vágyó diákoktól és ennek fejében egy olyan ígéretet adott, hogy Horn gyula majd pártfogolni fogja a diákok ügyét azok elõtt az egyetemi vezetõk elõtt, akiktõl már elvették a pénzt ahhoz, hogy õk az egyetemi oktatást olyan szinten folytathassák, mint korábban.

Úgy gondolom, akkor, amikor az oktatás, a tudományos kutatás, a kutatásfejlesztés a harmadik évezred meghatározó tényezõje lesz, amikor senki el nem vitatja, hogy azok az országok fognak jelentõs részben részesülni a világ által megtermelt javakból, amelyeknek termékeiben benne lesz az a magas tudásszint, ami egy megfelelõ szintû oktatás nélkül el nem képzelhetõ; akkor különösen a vidéki diákoknak a továbbtanulását lehetetleníti el egy ilyen megállapodás, hiszen azok a vidéki diákok, akiknek albérletet is kell fizetniük, akik nem a családi tûzhelyhez térnek haza esténként a tanulás befejezése után, egyszerûen nem lesz lehetõségük a továbbtanulásra, és ez teljesen független az egyes diákvezetõk nyilatkozataitól.

Egyértelmû tehát: a Ház nem nézheti tétlenül azt, hogy a diákoknak azt az egyébként imponáló fellépését, amelyet a diákokon kívül szinte kivétel nélkül támogattak a pedagógusok és támogattak olyan pedagógus érdekvédelmi szervezetek és szakszervezetek is, amelyek korábban soha ilyen egységben még egyetlenegy érdekvédelem ügyében fellépni nem tudtak, most, amikor végre valamennyien egy ügy érdekében léptek fel és úgy tûnt, hogy ez a fellépésük eredményes lesz, akkor árulták el az érdekeiket, diákoldalról is és a kormányzati oldalról is.

A Független Kisgazdapárt azonban úgy gondolja, hogy ez az árulás végeredményben az egész ország jövõjére nézve negatívan fog kihatni, mert ha a vidéki gyerekek továbbtanulásának a lehetõségét éri bármiféle sérelem, akkor a nemzet gyökereit vágja el az, aki ezt a sérelmet elõidézi.

(15.30)

Márpedig ez a sérelem a napnál világosabban fennáll a körzetesítéssel, a száz fõ alatti iskolák megszüntetésével, illetõleg újak létesítésének megakadályozásával. Ezért a Kisgazdapárt tiltakozik ez ellen a megállapodás ellen... (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.).., azt a maga részérõl elveti.

Köszönöm elnök úr türelmét. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage