Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kétségtelen, hogy ez a megállapodás, amit a múlt héten a diákok és a miniszterelnök úr kötött, komoly aggodalmakat keltett mindannyiunkban. Hiszen a kormány ahelyett, hogy feloldotta volna a kiegészítõ tandíj és az alaptandíj elrendelésével elõállt csapdahelyzetet - azt a csapdahelyzetet ugyanis, hogy a diákok és az intézmény gazdálkodásáért, mûködéséért felelõs vezetõk egymással szembefordulhatnak -, ebben a csapdában vállalt egyeztetést a két fél között a miniszterelnök úr, mondván, hogy õ majd közbenjár a rektori konferenciánál, a magyar rektoroknál, fõigazgatóknál, hogy ne vessék ki azt a bizonyos nyolcezer forintos maximálisan megengedett kiegészítõ tandíjat, amelynek a lehetõségét az õ kormánya adta a rektoroknak és a fõigazgatóknak. A csapdát kellett volna feloldani, és nem a csapdahelyzetben vergõdõknek közvetítést ajánlani!

A hozzászólásom lényege azonban nem ez, mert ezt a tanulságot már valamennyien leszûrtük a múlt hét után; hanem az, hogy a megállapodás megkötése után, a demonstrációk lezajlása után egy fontos tapasztalattal lettünk gazdagabbak.

Az elmúlt egy hónap, két hónap sajtókampányban telt. Ennek a sajtókampánynak, amit részben a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium vezetõinek kijelentései fûszereztek, az volt a lényege, hogy szembeállítsa egymással a hallgatókat és a képviselõiket. Nem lenne helyes, ha így utólag ehhez a sajtókampányhoz bármelyik párt, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki, utólag csatlakozna. Nem hiszem, hogy bármelyikünk érdeke lenne ennek az ellentétnek a szítása, hiszen az a cél, hogy az érdekeltek megállapodjanak, és nem az, hogy a zavaros helyzet fennmaradjon, még akkor sem, ha valaki a zavarosban való halászást kedveli. (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Nyilván, ha a tûzoltók megállapodnak majd a parancsnokukkal, hogy nem lehet többet létrára mászni, de ez nem a tûzoltók baja, hanem azoké, akik ezt a szituációt fenntartani szeretnék.

Azt gondolom, nem helyénvaló leárulózni a hallgatók képviselõit, még akkor sem, ha megállapodásra jutottak a kormánnyal. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage