Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Képviselõház! Kedves Képviselõtársaim! Úgy hiszem, hogy az a mûfaj, amit Horn Gyula a Tátrában mûvelt, a nemzetközi diplomáciában ugyan ismert, de nálunk kevésbé megszokott; hiszen elképzelhetõ, hogy a kormányfõ egy másik kormány fejével négyszemközt tárgyal. Azt már nehezen tudom elképzelni, hogy errõl a tárgyalásról hiteles tájékoztatást egy olyan személy adjon, aki nincs is ott. Mert ebben a pillanatban nem a tárgyalásról, hanem a tárgyalásról valakinek elmondott véleményrõl tud csak számot adni. Tehát eleve hiba van abban, ha egy jelen nem lévõ személytõl akarunk hitelesen informálódni arról, hogy ott mi történt.

Erre valóban nincs gyakorlat, mert ilyen alapon szóbeszédre vagyunk utalva. Gondolom, ha ott olyan dolgok is elhangzottak, amelyek pillanatnyilag nem hozhatók nyilvánosságra, akkor Horn Gyula el tudná mondani a bizottságban, hogy tárgyaltak olyan kérdésekrõl is, amelyeket akkor sem mond meg, ha keresztre feszítik, mert ebben állapodott meg Meciarral. Az már sokkal furcsább, hogy Meciar nagyon részletes tájékoztatást adott a szlovák parlamentben, és egészen másképp hangzott néhány kérdés, mint amirõl itt részleteket hallottunk.

Az viszont még különösebb ebben az eljárásban, hogy a külügyi bizottság elnöke ír egy levelet ebbeli minõségében a kormányfõnek, majd utána azt halljuk, hogy erre neki nem volt pártfelhatalmazása. Lehetséges, hogy így van, ezt tessék a szabaddemokraták és a bizottság belsõ körében megtárgyalni; de azt hiszem, egy bizottsági elnök kompetenciáját nem lehet kétségbe vonni, ha saját jogkörében saját felelõsségére eljár, és nem lehet az, hogy minden esetben magában a bizottságban vagy a saját pártjában tárgyalja meg a fogalmazványt, mielõtt ír egy levelet. Tehát azt hiszem, sok furcsa dolog jött össze ebben a kérdésben.

A külügyi bizottságban egyszer tárgyalták ezt a kérdést, valóban annak alapján írta Eörsi Mátyás ezt a levelet, de ez nem menti Horn Gyulát a tekintetben, ha az ország felelõs miniszterelnökeként négyszemközti tárgyalást folytat, ne tudjuk meg, mirõl beszélt, illetve a másik partnertõl egész más információt kapunk, mint tõle. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage