Puha Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUHA SÁNDOR (SZDSZ): Köszönöm a szót. Igyekszem nagyon rövid lenni, hiszen több kérdésre képviselõtársaim már válaszoltak. A tagdíj és kamara kérdését nagyjából kivesézték. Tagdíjat eddig is fizettek az állatorvosok. Ezentúl tagnak is kötelezõ lesz lenni, tehát még több tagdíj fog befolyni, a kamara jobban fog mûködni, másrészt állami pénzeszközök is fognak a kamara rendelkezésére állni, hiszen állami feladatokat vállal át, ezek meg is vannak fogalmazva, ezeket a költségvetésben meg fogja kapni a kamara, nevesítve lesznek.

A tagdíj átvállalásával kapcsolatban: ha egy vállalkozó állatorvost alkalmaz vállalkozásában, a tagdíját átvállalja, ha ezt törvényben lehetõvé tesszük számára, akkor ezt költségként számolhatja el. Itt van a jelentõsége ennek a passzusnak.

Nem lehet megtagadni a jogosítvány kiadását, ha az állatorvos a feltételeknek megfelel. Úgyhogy semmilyen visszaélésekre itt nincs mód sem az állomás részérõl, sem a kamara vezetõsége részérõl. Ráadásul ezeket meg lehet támadni bíróság elõtt.

Felvetõdött a több megyére is kiterjedõ hatáskör. Valóban, több megyére nem terjed ki a kamara hatásköre. Nem bánnám, ha önkéntes alapon 2 vagy 3 megye esetenként együtt mûködtetne egy szervezetet.

A régi és új rendszerrõl: a pénzrõl volt szó, amit én is erõsen eltúlzottnak tartok. A régi rendszer valóban mûködött, én ezt el is mondtam, azok között a körülmények között. Teljesen új körülmények vannak, én nem szeretnék egy ilyen centralizált rendszert mûködtetni Magyarországon. Túl vagyunk azokon az idõkön. Sokszor látom az ingerenciát, a vágyat egy ilyen centralizált, központosított rendszer mûködtetése iránt, fõleg a kisgazda képviselõtársaimnál. A másik oldalon viszont folyton támadják a centralizálási törekvéseket. Azt hiszem, hogy esetleg csak a centralizált szervezet színével van bajuk, ha más színek alatt mûködne, talán nem vetnék fel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage