Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Csépe Béla képviselõtársam egy nagyon súlyos és aggasztó gondról számolt be, szeretném biztosítani arról, hogy aggodalmait teljes mértékben osztja a magyar kormány.

Jólesett nekünk az is, hogy Csépe képviselõtársunk elismeréssel fogadta mind a kormányfõ, mind a házelnök, mind a Külügyminisztérium eddigi tevékenységét. Azt hiszem, ebben a kérdésben akkor tudunk elõrejutni, ha mindannyian együttmûködünk, hiszen közös ügyrõl, közös érdekrõl van szó, tehát a megközelítéssel is maradéktalanul egyetértek.

Ebben a pillanatban az alapvetõ célkitûzés az, hogy a súlyos jogsértéseket megakadályozzuk, mert sajnos, még ezek is elõfordulnak. Minden létezõ alkalmat felhasználunk erre, nemcsak az említetteket, hanem ezen túlmenõen is; valamennyi komolyan vehetõ nemzetközi tárgyaláson - akár az érintettekrõl van szó, akár a térséget befolyásoló nagyhatalmakról - hangsúlyosan szólunk a problémákról és kérjük a segítségüket. Ugyanezt tesszük az Egyesült Államokban, mint ahogy ezt tettük a legutóbbi moszkvai tárgyalásaink során is.

Tehát szeretném biztosítani arról, hogy ezt a kérdést folyamatosan napirenden tartjuk, szeretnénk elérni a legsúlyosabb jogsértések leállítását, valamint következõ lépésként a menekültek egyenletes elhelyezkedését Szerbia egészének területén, hiszen most a menekültek túlnyomó többsége a Vajdaságra koncentrálódik.

Engedjék meg, hogy még röviden reagáljak arra, amit Németh Zsolt képviselõtársam mondott. Nem pontosan idézte Kovács László külügyminiszter úr válaszát, amit egyébként éppen az õ kérdésével kapcsolatban adott. Õ nem azt mondta, hogy nincs a Vajdaságban autonómiakoncepció, hanem szó szerint idézem: "Van a VMDK autonómiakoncepciója és van a Vajdasági Magyarok Szövetségének autonómiakoncepciója." A kettõ tudvalévõen még nincs összhangba hozva és még mindig van olyan magyar szervezet, amelynek egyelõre nincs autonómiakoncepciója.

Azt hiszem, hogy ebben a pillanatban a legfontosabb feladat nem az autonómiatörekvések megvalósítása, hanem annak a jogi állapotnak az elérése, amely a '80-as évekig jellemzõ volt a térségre. Ez már egy nagy elõrelépés lenne, és a kezdõdõ béketárgyalásokon széleskörûen biztosítani kell az ott élõ valamennyi nemzetiség, beleértve a magyarok jogait is. Erre törekszünk és ezt tesszük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage