Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Két olyan kérdésben szeretnék szót kérni az ügyrenddel kapcsolatban, amely részint a tegnapi napon, részint a mai napon hangzott el, és ami - véleményem szerint - egy kicsit összekapcsolódik.

A tegnapi napon Lamperth Mónika, frakcióvezetõ-helyettes asszony, napirend elõtti beszédéhez kapcsolódóan ügyrendi hozzászólásában kifejtette azt a tényt, hogy az MSZP frakciója az ide vonatkozó törvényeknek megfelelõen választ frakcióvezetõ-helyetteseket. Ezzel összekapcsolódik az a mai elnöki megnyilvánulás, amelyre még szeretnék reagálni. Nem mondta ugyan a frakcióvezetõ-helyettes asszony, hogy más frakció másként cselekedne, de benne volt a sugallatban, hogy más frakció ezek szerint máshogy cselekedhetne.

Én egyébként, bár közjogi ismereteim meglehetõsen szerények, nem ismerek arra példát, hogy a Ház belsõ rendjére törvények vonatkoznának. Ezt általában országgyûlési határozatokkal szokták elintézni a parlamentek. Hack Péter csóválja a fejét, ezért mondom, hogy közjogi ismereteim természetesen meglehetõsen szerények és ennek megfelelõen kell értékelni hozzászólásomat. (Derültség.)

Jelen esetben a Házszabály ide vonatkozó rendelkezései azok, amelyek a Ház belsõ rendjére vonatkoznak leginkább. Természetesen az 1950. és 1990. között folytatott gyakorlatból hozott példákat én nem ismerem, a kormánykoalíció tagjai ezzel biztosan jobban tisztában vannak, mint én.

De hogy a mai elnöki döntéssel kapcsolatban is elmondjam a véleményemet, ami ide kapcsolódik, az az, hogy, elnök asszony, az én értelmezésem szerint azt, hogy a frakcióvezetõ-helyettes a frakcióvezetõ jelenléte hiányában szót kaphat a napirend elõtti vitában, egyértelmûen rendezi a Házszabály. Nincs ott semmiféle utalás arra, hogy melyik frakcióvezetõ-helyettesnek kellene megadni a szót. Minden frakcióvezetõ-helyettes ilyen szempontból egyenjogú és egyenrangú. Az a törvény, amelyet tegnap Lamperth Mónika frakcióvezetõ- helyettes asszony említett, az a képviselõk tiszteletdíjára vonatkozó törvényi rendelkezés. Ami azt szabályozza, hogy a frakciók nagyságának megfelelõen, mekkora nagyságtól függõen, hány frakcióvezetõ-helyettes kaphat plusz tiszteletdíjat a frakcióvezetõ-helyettesség ellátásáért. Azt hiszem, ez a törvény egyetlenegy frakció által és a Ház apparátusa által sem lett megsértve.

A Házszabályban foglalt rendelkezéseknek megfelelõen választott minden frakció frakcióvezetõ-helyetteseket. Ha ez a szabály, amely a Házszabályban egyébként szerintem egyértelmû, nem megfelelõ, akkor ezt a szabályt kell megváltoztatni. Ehhez önöknek megvan a szükséges többségük. Tegyék meg. Nem biztos, hogy ez a jelenlegi módszer a megfelelõ és a jó. Személy szerint én magam sem értek egyébként vele egyet. De ha ezt kívánják, akkor változtassák meg.

Csak azt szeretném elnök asszonytól is kérni, ha van egy egyértelmû szabály erre vonatkozólag, akkor azt a szabályt alkalmazzuk addig, amíg az a szabály érvényben van. S amennyiben módosítjuk ezt a szabályt, attól a pillanattól kezdve természetesen azt a szabályt lehet alkalmazni.

Köszönöm szépen a szót. (Taps a Fidesz és az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage