Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Én úgy gondolom, hogy a Házszabály tisztázza mindazokat a vitás kérdéseket, amelyeket egyes képviselõtársaim szerint újra kellene szabályozni. A kérdés az, hogy megfelelõen tisztázza-e ezeket a kérdéseket a Házszabály, illetõleg az ilyen szabályozást a képviselõtársaim meg kívánják-e változtatni vagy sem.

A jelenlegi szabályozás szerint a Házszabály 51. §-a rendelkezik a napirenden kívüli felszólalásról. Itt annyit mond a Házszabály az 51. § (4) pontjában, hogy a napirend elõtti felszólalással kapcsolatos észrevétel céljából a kormány képviselõje, az állandó bizottság elnöke, továbbá aki személyében érintett, valamint a képviselõcsoport vezetõje kétperces hozzászólásban kérhet szót.

Ugyanakkor a Házszabály 9. §-a pedig azt mondja, hogy a képviselõcsoport megalakulását be kell jelenteni. A bejelentésre vonatkozó tartalommal kapcsolatban azt mondja, hogy a képviselõcsoport elnevezését, a csoport vezetõjének és egyéb tisztségviselõinek nevét, valamint a képviselõcsoport névsorát kell felsorolni.

Ugyanakkor a (3) pontja azt mondja a 9. §-nak, hogy a változtatásokat az Országgyûlés elnökéhez kell írásban bejelenteni. Ha az Országgyûlés elnökéhez írásban bejelentették, hogy mondjuk, az egyik képviselõcsoport vezetõjét valamennyi tag mint tisztségviselõ jogosult helyettesíteni, ebben az esetben ez a jelenlegi Házszabály szerint házszabályszerûen megtörtént.

Természetesen más kérdés az, hogy ez egy bölcs rendelkezése-e, vagy sem. Én magam is úgy gondolom, nem feltétlenül biztos, hogy ez egy bölcs rendelkezés, tehát ezen lehet módosítani. De a jelenlegi Házszabály erre lehetõséget ad, és ha valamelyik képviselõcsoport az ilyen jogával él - hozzáteszem, a Független Kisgazdapárt nem él -, akkor ezt egyikünk sem kifogásolhatja joggal. Köszönöm a türelmüket. (Gyér taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage