Szántó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁNTÓ MIHÁLY, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Kollégák! A mezõgazdasági bizottság megtárgyalta a kivételes és sürgõs eljárásban a kormány által beterjesztett, T/1303. számú törvényjavaslatot. Megállapította, hogy a törvényjavaslat a célját a fejlett európai országok több évtizedes élelmiszer-szabályozási gyakorlatával azonos módon rögzíti. Eszerint az élelmiszer-szabályozásnak közvetlenül az egészség- és az érdekvédelemmel, de közvetve is a piaci verseny tisztaságának és az élelmiszer szabad áramlásának biztosításával a fogyasztókat kell szolgálnia.

A törvény céljának ilyen módon való meghatározása az élelmiszerekre vonatkozó szabályozásban alapvetõ filozófiai változást jelent. Az eddigi szabályozási gyakorlat ugyanis nem a fogyasztókat, hanem az elõállítókat, elsõsorban a nagy állami vállalatok érdekeit szolgálta.

A törvény új abban, hogy az elõállító minõségtanúsító felelõsségén túl fokozatosan jelenik meg a fogyasztóvédelem. Egységes koncepció jelenik meg az ellenõrzés és a bírságolás terén, a földmûvelésügyi miniszter koordináló felelõsségével a végrehajtás terén.

A magyar gazdaságból az élelmiszerszektor rendelkezik a legstabilabb európai piacokkal, és a legtöbb esélye van erre a jövõben is. Ezért az európai közösségek élelmiszer-szabályozásának átvételében saját érdekében, de a nemzetgazdaság többi ágainak való példamutatásként is élen kell járnia. A fejlett szabályozást jelentõ közösségi elõírások átvétele, az ezt kielégítõ termékek gyártása mindenekelõtt a magyar fogyasztók egészségének és érdekeinek védelmét szolgálja. Emellett igen fontos, hogy ezzel lehetõséget teremtsünk élelmiszereinknek az európai közösségek és más fejlett országok piacain való forgalmazásához.

A több ezer nyomtatott oldalt kitevõ közösségi joganyag átvételét a következõ rendszerben teszi lehetõvé és egyben kötelezõvé:

1. A törvényjavaslat tartalmazza az élelmiszer minõségpolitikai alapelveit, a fogyasztóvédelem, a tájékoztatás és az ellenõrzés általános szabályait.

2. Az élelmiszerek elõállításának és forgalmazásának feltételére vonatkozó részletes szabályokat a törvényjavaslat a végrehajtási rendeletben tartalmazza.

3. A törvényjavaslat felhatalmazása alapján a miniszteri rendelettel kiadásra kerülõ magyar élelmiszerkönyv átveszi valamennyi, az élelmiszeregészség-biztosítással és -minõséggel kapcsolatos közösségi rendelkezést.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az élelmiszertörvény hét fejezetbõl áll. A fejezetek az élelmiszerek elõállításának általános feltételeit, a minõségi feltételeket, a forgalomba hozatal feltételeit, a csomagolással kapcsolatos elõírásokat, a hatósági ellenõrzés célját, feladatait, eljárását, a hatósági intézkedéseket fogalmazza meg, illetve rendelkezik a minõségvédelmi bírság nagyságáról. A VII. fejezet a vegyes és a zárórendelkezéseket, valamint a hatálybalépés lehetõségét fogalmazza meg.

Tisztelt Képviselõtársaim! A T/1303-as törvényjavaslathoz Danis György, Kertész Zoltán és Puha Sándor képviselõtársaink nyújtottak be módosító javaslatokat. A mezõgazdasági bizottság megtárgyalta ezeket. Nevezett képviselõtársaink visszavonták a javaslatukat, úgyhogy ezeket nem tartalmazza az ajánlás.

A bizottság a törvényjavaslatot egyhangúlag elfogadta, a módosító javaslatokról pedig az ajánlás szerint foglalt állást. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage