Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A "Hol kapható a 3,60-as kenyér?" címû kérdés kapcsán arra válaszolni, hogy a CIB Bank mennyi hitelt adott a mezõgazdasági termelõknek, ez az én asszociációs képességeimet meghaladja. (Derültség, taps a bal oldalon. - Dr. Torgyán József: Nem csodálom!)

Nagyon fontosnak tartom, hogy a magyar agrártermelés, a magyar agrárgazdaság finanszírozását nem egy bank végzi. Nagyon fontos számunkra, hogy ezt több bank végezze, és a termelõk pénzhez jussanak. Frakcióvezetõ úr ezt rendszeresen számon szokta tõlem kérni.

A másik ügy: alapvetõen nem a bankok felvásárlása emelte meg ilyen mértékben a búza árát, hanem a világpiaci áremelkedés. Igen furcsának tartom, hogy most, amikor végre van olyan árunk, amit a világpiacon magas áron, jól el lehet adni, akkor mindenki kétségbe van esve. (Zaj a Kisgazdapárt soraiban.)

A "suttogó propagandáról" szeretném elmondani, hogy ez nem felel meg a valóságnak, frakcióvezetõ úr. Ezt minden bizonnyal az ellenzék találta ki; MSZP-s propagandisták ilyen blõdségekkel nem akartak szavazatokat szerezni. (Közbeszólások a jobb oldalról: Ááá!)

Nagyon fontos ténykedése a Földmûvelésügyi Minisztériumnak és nekem is, hogy minél több bank és minél nagyobb mértékben finanszírozza a mezõgazdasági termelést, hiszen nagyon nagy a tõkehiány, a forráshiány - a bankok érdekeltségét meg kell ebben teremteni.

Az étkezési búza áremelkedésének hasznát zömében a kereskedõk tették zsebre ebben az esztendõben... (Közbeszólások a Kisgazdapárt soraiból: Hát ez az!).., de nem felel meg a valóságnak, hogy teljes mértékben, hiszen a termelõk tulajdonában van még körülbelül 20-30 százaléka a búzának; és az étkezési búza áremelkedését követte az árpa, a rozs, a kukorica árának emelkedése is, és ez az áremelkedés megmaradt a jövõ évre is a tõzsdei határidõs jegyzések alapján.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage